Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Polisutredning mot Sicura – kopplingar till Bandidos

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-10-13

Åklagaren: "Vi kan snart agera"

Ägaren försvann och de anställda fick ingen lön.

Men personerna bakom Sicura-bluffen kan komma att straffas.

Ekobrottsmyndigheten har inlett en polisutredning som är inne i ett avgörande skede.

– Vi kan snart agera, säger åklagaren Ove Jäverfelt.

Polisen ser även kopplingar mellan Sicura och MC-klubben Bandidos.

Omkring 30–40 personer jobbade på säljföretaget Sirucas tre kontor i Malmö, Göteborg, och Borås. Deras uppdrag var att ringa runt och sälja en typ av självriskförsäkring till företag.

Men i mitten på september försvann plötsligt den person som står som ägare i bolaget. Efter det fick ingen av de anställda ut sin lön, och företaget stängde sina kontor, som Aftonbladet avslöjat tidigare.

Över fem miljoner i intäkter

Enligt Ekobrottsmyndigheten hann Sicura dra in stora summor pengar.

Företaget har inte betalat in skatt för de anställda sedan starten i maj, och få kunder har fått ut någon premie. Nu är också är Sicuras konton tömda.

– Summan som drogs in till Sicura via telefonförsäljning är inte under fem miljoner kronor, säger Ove Jäverfelt, åklagare på Ekobrottsmyndigheten och förundersökningsledare.

Flera personer misstänks nu för brott i härvan. Mannen som står som ägare är bara en av dem. Ove Jäverfelt vill inte kommentera vilken typ av brottsmisstanke det rör sig om.

– Det verkar vara flera inblandade, men jag vill inte gå in på hur många det är. Vi är inne i ett känsligt skede där vi kan gå från att samla in bevis till agera, säger han.

Kopplingar till Bandidos

Ingen av de anställda Aftonbladet varit i kontakt med har sett eller träffat ägaren, en 31-åring som är skriven i Göteborg.

Anställda har berättat för Aftonbladet att personer från MC-klubben Bandidos ska ha rört sig i Sicuras lokaler. Enligt flera källor finns också kopplingar mellan Sicura och Bandidos. Det bekräftas nu av Ekobrottsmyndigheten.

– Det finns indikationer på att det är så, säger Ove Jäverfelt.

"Vi kan snart agera"

Ekobrottsmyndigheten söker nu fler vittnen som jobbat Sicura. Anställda som Aftonbladet pratat med är dock rädda för att gå ut med namn efter att ha blivit hotade.

– Det vore bra om folk hörde av sig. Flera anställda har redan gått ut med namn, och man ska inte överdriva riskerna med hot från MC-klubbar, säger Ove Jäverfelt.

Ingen har än så länge blivit delgiven misstanke om brott.

– Vi har en ganska klar bild för oss om företaget. Vi kan snart agera. Det är svårt att säga så mycket mer just nu, säger Jäverfelt.