Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Aggressivitet biverkning hos mördarens medicin

Publicerad 2013-01-09

Fembarnsmamman skyller på adhd-medicinen Concerta för att hon knivmördade sin pojkvän.

Medicinen, som har aggressivitet som biverkning, har tagits av förövare i flera kända brott.

– Läkemedlet kan vara en bidragande faktor, men det kan lika gärna lindra sjukdomen som ger upphov till sänkt impulskontroll, säger psykiatriprofessor Anders Forsman.

Jeanette Javell, 42, högg i somras ihjäl sin 49-årige pojkvän i Högbo i Gästrikland, med en filékniv. För det dömdes hon till 15 års fängelse. I ett brev till Aftonbladet skyller hon nu dådet på det läkemedel hon äter mot sin adhd: Concerta.

”Den enda förklaringen jag kan tänka mig är att jag fått en knäpp av Concerta-medicinen”, skriver hon och berättar att hon på fastande mage blandat preparatet med alkohol.

Våldtog i 16 timmar

Det finns flera fall av uppmärksammade brott där förövaren förskrivits amfetaminbaserade läkemedlet Concerta.

En i dag 33-årig man dömdes 2009 till sju års fängelse efter att upprepat ha våldtagit två 17-åriga flickor under en bilfärd som pågick i 16 timmar. Enligt åklagaren i Östergötland var det "det värsta fallet" av våldtäkt man dittills sett, i form av brutalitet och skador.

– Honom glömmer man inte, säger åklagare Britt-Louise Viklund till Aftonbladet i dag.

Enligt domen i Linköpings tingsrätt har han själv uppgett att han tagit Concerta och antidepressiva läkemedel.

– Men med tanke på att han har adhd i grunden är det svårt att veta vad som gett upphov till dådet, påpekar åklagaren.

Även den så kallade Skarakannibalen, en i dag 34-årig man som 2010 skar av sin flickväns huvud, våldtog och åt av kroppen, fick under flera år Concerta mot sin adhd. Vid tiden för brottet hade han dock sedan en tid tillbaka slutat medicinera.

Kan förvärra maniska symptom

Aggressivitet, fientligt beteende och ”förvärring av maniska och psykotiska symptom” är kända symptom enligt Fass, och preparatet är inte godkänt för att skrivas ut till vuxna. I fall där barn som fått preparatet växer upp och svarar väl på behandlingen, kan Concerta dock fortsätta att skrivas ut, enligt Fass.

I Sverige skrevs totalt drygt 16 miljoner doser ut 2012 – varav 10 miljoner doser till personer över 18 år.

Men enligt Anders Forsman, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, är det ytterst komplicerat att sålla fram enskilda faktorer som varit utlösande i grova brottsfall – särskilt om gärningsmannen lider av adhd. Han resonerar kring knivmordet i Högbo:

– I det här fallet har man adhd i botten och adhd brukar i sig vara kopplat till sänkt impulskontroll och lägre tröskel för att leva ut aggressivitet. Det är även ofta adhd överlappar med Tourettes syndrom, nedsatt empatisk förmåga och autistiska syndrom.

– Det är förknippat med svängande sinnesstämning och missbruk av alkohol och benzodiazepiner. I det här fallet är den som bäst kan svara på inverkan av läkemedlet, personen som gjort utredningen på henne och förskrivit det.

”Söker det i sin desperation”

Även om läkemedel som Concerta har ökad aggressivitet som biverkning kan man enligt Anders Forsman inte slå fast något generellt.

– Det kan vara en bidragande faktor, men det kan likaväl lindra sjukdomen som ger upphov till sänkt impulskontroll, säger han och fortsätter, med tanke på den morddömda fembarnsmamman:

– I nästan alla fall försöker gärningsmannen hitta någon förklaring. Hon söker väl det i sin desperation, eftersom hon vet att det är ett högt straffvärde på mord.

Enligt Anders Forsman har det förekommit att vanliga personer har reagerat abnormt på alkohol, och att man medicinskt konstaterat ett så kallat ”patologiskt rus”, vilket gett upphov till sänkt straff i vissa fall.

– Men det kräver att man uppfyller åtta specifika kriterier. När det gäller substansmissbruk har jag aldrig stött på att någon frikänts eller fått straffnedsättning.

Högg med filékniv:

Den 22 juni ringer Jeanette Javell 112 från en arbetskamrat söder om Stockholm och berättar småfnissande att hon dödat en man i Högbo i Sandviken samma natt. Polis och räddningstjänst hittar hennes pojkvän Ingemar Wallin knivhuggen till döds på golvet i sin villa. Jeanette anhålls misstänkt för mord.

Den 25 juni häktas ­Jeanette Javell av Gävle tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för mord.

Den 31 augusti inleds rättegången. Rätten anser henne skyldig och beslutar att hon skall genomgå en rättpsykiatrisk undersökning innan dom meddelas.

Den 31 oktober meddelar tingsrätten sin dom: 15 års fängelse. Javell överklagar.

I går sänkte hovrätten straffet från 15 till 14 år.

Concerta – för behandling av adhd

Concerta (metyl­fenidathydroklorid) ­används för att behandla adhd (attention deficit ­hyperactivity disorders) hos barn och ungdomar i åldrarna 5-18 år. Den som fått medicinen utskriven som barn kan dock även få det som vuxen.

Vanliga biverk­ningar (kan före- komma hos upp till 1 av 10 användare): Hjärtklapp­ning ­(oregel­bunden hjärtrytm), förändringar i humör, humörsvängningar eller personlighetsförändringar.

Fass, som är ett ­uppslagsverk över alla läkemedel som är godkända i Sverige, varnar för att dricka alkohol ­under behandling med Concerta, då alkohol kan förvärra läkemedlets ­biverkningar.

Källa: Fass