Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Hovrätten friar misstänkta för mord i Långared

Publicerad 2012-09-21

Tingsrätten dömde de polska hantverkarna Miroslaw Tabisz, 34, och Jacek Tabor, 40, till livstids fängelse för morden på Inger och Torgny Antby i Långared.

I dag friades de båda för mordet på Torgny.

Hovrätten dömer de båda till femton års fängelse för mordet på Inger Antby.

Där konstaterar rätten att båda varit inblandade och därför kan de båda dömas.

Men vad gäller mordet på hennes make skriver Hovrätten att det inte "finns någon bevisning som ger klar vägledning beträffande frågan om båda två varit inblandade".

Inte utrett vem av dem

Även om tecknen talar för det, skriver rätten, så är det inte styrkt att båda befunnit sig i ladugården där Torgny hittades bunden och ihjälslagen.

Det är alltså fullt möjligt att endast en person, utan den andres medverkan, utdelade de dödliga slagen, konstaterar rätten.

- Vem denne i så fall var finns det inte någon utredning om och därmed är det inte visat att både Miroslaw Tabisz och Jacek Tabor hade uppsåt att döda Torgny Antby. Detta innebär att de inte kan dömas i medgärningsmannaskap för gärningen. Inte heller kan ansvar för medhjälp ådömas. Åtalet för mord alternativt medhjälp till mord på Torgny Antby ska därför ogillas, skriver rätten.

Vad gäller mordet på Inger skriver rätten att det kan anses utrett, genom bland annat skoavtryck, att båda deltog i brottets utförande.

- Och även om det inte är klarlagt vem som gjorde vad finns det inte utrymme för något tvivel om att båda var inställda på att döda henne.

Torgny Antbys bror Kjell säger till TT att det känns märkligt att männen frias för mordet på hans bror.

- Det känns som om lagen inte räcker till där. Det borde vara tillräckligt att männen var på gården tillsammans. Domstolen säger ju inte vem som dödade Inger heller, men att skospåren visar att de var två i rummet. En skrämmande tanke är om det bara funnits ett skospår

Nekar till all inblandning

De båda hantverkarna har hela tiden nekat till att de hade med brutala morden på gården i Långared den 19 oktober förra året att göra.

Men åklagarna kunde presentera en lång indiciekedja, så övertygande att Alingsås tingsrätt bedömde att den visade att de två är skyldiga till att ha mördat lantbrukarna Torgny och Inger Antby.

Dna-spår

Bland annat hittades avföring i ett skogsparti inte långt från gården som genom dna-analys kunde kopplas till en av de misstänkta männen.

Dessutom kunde de misstänktas mobiltelefon spåras till området kring Långared. 

Straffet blev livstids fängelse.

Men i dag meddelade hovrätten alltså att de båda frias från mordet på Torgny Antby, och att straffet därmed sänks till femton års fängelse vardera.

Det betyder att rätten inte anser att mordet på Inger i juridisk mening tillhör mord av "allvarligast slag".

- Det kändes som ett slag i solar plexus, säger Kjell Antby.