Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Minister pressade kommissionär om snuset

Publicerad 2012-12-06

Den svenska regeringen går till offensiv om snuset – som hotas av ett nytt EU-direktiv.

I dag träffade ministern Maria Larsson (KD) den ansvarige kommissionären Tonio Borg.

– Om man inte tar bort exportförbudet på snus, då ser vi inte att det ska regleras inom ramen av det tobaksdirektiv som tas fram, säger hon.

I dag var barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), som har ansvar för alkohol och narkotika, på besök i Bryssel för att träffa den nyblivna hälsokommissionären Tonio Borg. Högst upp på agendan stod det mycket uppmärksammade förslaget till nytt tobaksdirektiv som snart ska antas i EU-kommissionen.

I veckan avslöjade Aftonbladet att det ännu finns med skrivelser i förslaget som i praktiken skulle slå ut det svenska snuset. Nyheten fick flera svenska EU-parlamentariker att gå i taket. Sedan inträdet i dåvarande EG har Sverige ett undantag från det snusförbud som rådet i övriga unionen.

”Bör ha lika behandling”

Maria Larsson var den första ministern som träffade Borg sedan han valdes till kommissionär.

– Det visar hur aktiva vi är i den här frågan, säger hon.

Den svenska regeringen driver på för att exportförbudet på snus ska tas bort i det nya tobaksdirektivet, något som riksdagen ställde sig bakom.

– Med tanke på att det finns flera liknande produkter på EU:s marknad som är tillåtna. Man bör ha en lika behandling av alla produkter samtidigt som man reglerar dem alla innehållsmässigt, säger Larsson.

Ministern har inte velat kommentera de uppgifter rapporterats om vad som ingår i kommissionens kommande förslag, eftersom hon ännu inte sett det. EU-kommissionen har inte heller velat kommentera läckorna.

– Borg berättade inte vad som finns i direktivet och bekräftade inte de läckor som varit i detalj. Han öppnade inte heller upp för att häva exportförbudet av det svenska snuset, säger Maria Larsson.

”Stor oro bland svenskarna”

KD-ministern var tydlig med att om exportförbudet blir kvar, så ska EU lämna snuset ifred.

– Om man inte öppnar upp för det svenska snuset, då ser vi inte att det ska regleras inom ramen av det tobaksdirektiv som tas fram, säger hon.

Aftonbladets snusavslöjanden har väckt stor uppmärksamhet bland den svenska befolkningen, något som Maria Larsson märkt av.

– Jag ville i dag berätta att det finns en stor oro bland svenskarna. Snus är en produkt som används av många och många är angelägna att det fortsatt ska finnas en möjlighet att ha tillgång till det. Man får ha respekt för det även om det inte är en hälsofrämjande produkt.