Facket om McDonalds: ”En fruktansvärd situation”

Publicerad 2012-12-02

Hotell- och restaurangfacket upprörs över avslöjandena om McDonaldschefer som misstänks ha sålt arbetstillstånd för 150 000.

– Svenska McDonalds AB är Sveriges största bolag i McDonalds. Det ser riktigt illa ut att detta ens kan förekomma på deras restauranger, säger Jenny Bengtsson ordförande i Stockholmsregionen

Två chefer på Svenska McDonalds AB:s restaurang misstänks ha tagit betalt av utländsk arbetskraft. Anställda på den berörda restaurangen bekräftar för Aftonbladet att de har betalat 150 000 kronor för att få komma till Sverige och jobba.

Och de två cheferna har nu polisanmälts och stängts av från sina arbeten. Men Aftonbladets granskning visar att samma mönster också finns på ett flertal andra McDonaldsrestauranger

Står i skuld

Skandalen upprör Hotell- och restaurangfacket.

–  Det här är inte en enskild unik händelse. Det här har vi stött på andra krogar. Men då handlar det om små krogar. Det som händer vid ett sådant här tillfälle är att man alltid står i skuld till sin arbetsgivare. Antingen i tacksamhetsskuld eller genom att man tvingas att betala av på sin lön. Och det är väl det som är det mest troliga som har hänt här. En pakistanier som ska flytta till Sverige för att jobba på McDonalds har inte 150 000 kronor, det är inte möjligt, säger Jenny Bengtsson, ordförande för region Stockholm Gotland..

Hon menar att personer som hamnar i en sådan här situation känner sig ägda av arbetsgivaren och inte vågar inte stå upp för sina rättigheter.

– Man är villig att ta vilka villkor som helst, vilken lön som helst och vilka tider helst.

Därmed skapas en tysthetskultur på de drabbade restaurangerna.

– Det är en fruktansvärd situation. Därför förstår man varför omsättningen på McDonalds är så stor. Arbetsmiljön blir outhärdlig.

Vidtar åtgärder

Enligt Jenny Bengtsson borde det inte vara möjligt att chefer på McDonalds kan ta betalt av sina anställda.

–  Det ser riktigt illa ut att detta ens kan förekomma på deras restauranger, säger hon.

Med anledning av det inträffade kommer facket nu att vidta åtgärder.
– En del av de som ska ha drabbats är våra medlemmar. Vi kommer att kontakta dessa för att undersöka saken vidare.

ANNONS