Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

FBI läste inte upp hans rättigheter

Publicerad 2013-04-20

BOSTON. Dzjochar Tsarnajev hade knappt hunnit gripas innan politiker och allmänhet börja vittra blod.

Efter att han under gripandet inte fick Mirandavarningen uppläst för sig diskuteras nu vilt om 19-åringen ska åtalas lokalt eller federalt.

Det kan vara skillnad på liv och död.

Du har sett det i filmer otaliga gånger.

En tjuv, en polis, ett gripande.

Och så orden:

"Du har rätt att tiga. Det du säger kan och kommer att användas mot dig vid en rättegång. Du har rätt till juridiskt ombud och att ha detta närvarande vid förhör. Om du inte har råd med ett juridiskt ombud kommer du att tillhandahållas ett sådant på statens bekostnad."

Den kallas Mirandavarningen i USA, och uppkom efter mål i Arizona 1966 när USA:s högsta domstol upplöste en tidigare fällande dom eftersom då den misstänkte, Ernesto Miranda, inte kände till sina rättigheter.

Men när Dzjochar Tsarnajev greps tidigt i morse svensk tid lästes Mirandavarningen inte upp.

Kan sättas ur spel

FBI hänvisar till ett "undantag för allmänhetens säkerhet" som bars används i extrema fall och som ger dem rätten att förhöra honom först om eventuella andra terrorplaner utan att han känner till sina rättigheter. Två olika källor inom myndigheten berättade för AP att man vill försäkra sig om att det bland annat inte finns några andra medhjälpare.

Även från Washington höjs nu röster att de normala rättsreglerna ska sättas ur spel, att den misstänkte inte ska ha varken advokat eller har rätt att tiga, utan att 19-åringen ska betraktas som "fientlig stridande", en term myntad av George W Bushs administration efter attentaten den 11 september 2001.

– Vi är fortfarande under hot från radikal islamism och vi hoppas att Obama-administrationen allvarligt kommer att överväga att använda begreppet fientlig stridande (enemy combatant). Nu när vi har den misstänkte i förvar är det sista vi vill att han ska tiga, skriver de republikanska senatorerna Lindsey Graham och John McCain tillsammans i ett uttalande.

Fråga om liv eller död

Om FBI och politikerna får sin vilja igenom kan Dzjochar Tsarnajev komma att prövas i en federal rättegång, istället för inom delstaten Massachusetts.

Vilket det blir avgörs av brottsrubriceringen – om han åtalas som en brottsling i Massachusetts, eller som en terrorist federalt.

Massachusetts har inte dödsstraff, och därför kan rubriceringen bli en fråga om liv eller död för Tsarnajev.

Men även om man skulle välja att åtala 19-åringen federalt och kräva dödsstraff är det osäkert att han faktiskt skulle avrättas.

Sedan 1963 har endast tre personer avrättats efter federal rättegång. En av dem är Oklahomabombaren Timothy McVeigh, vars bombdåd 1995, kostade 168 människor livet.