Långsam polis får skarp kritik

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

”Oacceptabelt att inga åtgärder vidtas på så lång tid”

Jönköpingspolisen får allvarlig kritik av Justitieombudsmannen, JO.

Orsaken är en utredning om skattebrott, som blev liggande i flera år utan några som helst åtgärder.

Ärendet handlar om ett bolag som gick i konkurs. Sommaren 2002 anmäldes misstanke om bokföringsbrott i bolaget till åklagarkammaren.

I september inledde polisen en förundersökning. Men sen hände inte så mycket. Ett förhör hölls i september 2005.

Ett år senare la åklagaren ner förundersökningen med motiveringen att skattebrottet hade preskriberats och att bokföringsbrottet inte skulle gå att utreda innan det preskriberades.

Polismyndigheten förklarar den händelselösa utredningen med bristande resurser och problem att rekrytera kompetenta utredare av ekonomisk brottslighet.

”Oroväckande problem inom polisen”

Men JO anser att det är oacceptabelt att inte åtgärder vidtas i ett ärende under så lång tid. Utredningen låg obearbetat under mycket lång tid, som längst under drygt ett och ett halvt år och därefter under ytterligare drygt ett år.

JO tycker också att de problem som polisen brottas med, till exempel rekryteringssvårigheterna, är oroväckande. ”En väl fungerande utredningsverksamhet har nämligen en betydande brottsförebyggande effekt och bidrar till tryggheten i samhället,” skriver JO i sitt utlåtande.

Även den åklagare som var förundersökningsledare får sig en släng av sleven. Han får viss kritik av JO för att han beslutade att lägga ned utredningen om bokföringsbrott hela sex månader innan brottet skulle preskriberas.