Så väljer USA president

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-22

BOSTON. Primärvalen är avklarade och presidentkandidaterna utsedda.

Så vad händer nu?

Först väntar de båda partiernas konvent och därefter två månader hårt kampanjarbete.

Och till sist: avgörandet.

Demokraterna håller sitt konvent i Denver mellan 25 och 28 augusti. Republikanerna är i Minneapolis/St. Paul den 1 till 4 september.

Synas i pressen

Det är här som presidentkandidaten presenterar sin kandidat till vice president-posten, och hyllas av partiet.

Och det är dessutom ett lysande tillfälle att synas i pressen.

Sedan återstår två månader innan valdagen. Kandidaterna kommer då att resa kors och tvärs genom landet, ofta vägledda av de senaste väljarundersökningarna.

Några stater är nämligen viktigare än andra.

Väljer elektorer

I USA är det ju egentligen inte väljarna som utser presidenten. De väljer i stället elektorer som representerar respektive delstat, och elektorerna röstar i sin tur fram presidenten.

Elektorssystemet innebär att den kandidat som vinner i till exempel Texas, får alla elektorer från den delstaten. Kandidaten med flest elektorer sett över hela landet, vinner sedan presidentvalet.

Kalifornien och Texas har flest elektorer, 55 respektive 34, men det är knappast där som de båda presidentkandidaterna kommer tillbringa mest tid.

Kalifornien är av tradition demokraternas, medan republikanerna är starka i Texas.

Satsar på ”Swing states”

I stället kommer kandidaterna att sikta in sig på ”Swing States”, staterna som anses vara relativt öppna och som därför kommer avgöra valet.

Ohio, Colorado, Florida, New Mexico och Nevada är fem av staterna där det förväntas bli väldigt jämnt mellan demokrater och republikaner.

Den 4 november väljer amerikanerna president. Elektorsrösterna räknas samman och den som får majoriteten av de 538 rösterna blir ny president.

Den 5 januari är det dags för Presidential Inauguration Day, då den nyvalde presidenten formellt tillträder.