Netanyahu vädjar: Lämna inte regeringen

TT-AFP

Publicerad 2024-06-09

Premiärminister Benjamin Netanyahu, försvarsminister Yoav Galant och oppositionsledaren Benny Gantz utgör Israels krigskabinett. Arkivbild.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vädjar till koalitionspartnern Benny Gantz att inte lämna landets krigskabinett, efter ett ställt ultimatum med krav om vad som ska hända efter kriget i Gaza.

”Lämna inte krisregeringen. Ge inte upp om enigheten”, säger Netanyahu på X.

Gantz, som är oppositionsledare men också sitter i landets krigskabinett, hotade förra månaden med att avgå om Netanyahu inte godkänner en efterkrigsplan senast 8 juni.

När dagen var kommen meddelade Gantz kansli att en sedan tidigare planerad presskonferens på lördagen ställts in, efter det att fyra ur gisslan fritagits från Gaza i en insats som enligt Hamastrogna myndigheter krävde över 200 palestiniers liv.

I stället dök Gantz upp i israelisk tv på lördagskvällen, utan att direkt kommentera sitt tidigare hot att avgå.

– På sidan av den berättigade glädjen över denna prestation, bör man inte glömma alla utmaningar som Israel står inför, sade Gantz i tv-sändningen och fortsatte:

– Därför säger jag till premiärministern och hela ledningen – även i dag måste vi se ansvarsfullt på vad som är rätt och hur vi kan fortsätta härifrån.

Gantz hade i sitt ultimatum bland annat ställt krav om att få hem alla ur gisslan, men också att ett internationellt styre ska skapas för ett demilitariserat Gaza efter kriget.

Netanyahu är klämd mellan mittenkrafter som Gantz och extremhögern, som också har ministerposter och har satt upp sina egna ultimatum för att inte spräcka regeringen.

ANNONS