Jenny, 22, slår larm om övertiden på Volvo: Jobbar hela tiden

Publicerad 2024-06-20

På Volvo har stora neddragningar lett till att personalen beordras in på helgerna.

Nu har de 22-åriga operatörerna Jenny Viklund och Hedvig Näslund fått nog.

– Jag har jobbat övertid sen jag började på Volvo, säger Jenny Viklund.

På Volvo Lastvagnar i Umeå har övertiden skjutit i höjden under det senaste kvartalet och många tvingas nu arbeta nästan varje helg, något som Dagens Arbete tidigare rapporterat om.

Två av de som drabbats är operatörerna Jenny Viklund, 22, och Hedvig Näslund, 22, som nu har slutat planera in saker på helgerna.

– Vi jobbar ju bara hela tiden, det är det nya normala. På söndagarna räknar vi aldrig med att vara lediga, säger Jenny Viklund.

Hedvig Näslund och Jenny Viklund.

Kraftiga neddragningar

Det var efter pandemin som övertiden på Volvo Lastvagnar började sticka iväg allt mer. När efterfrågan sedan minskade under vintern 2023 sade företaget upp 300 bemanningsanställda och minskade antalet skift från tre till två.

Det skulle räcka för att klara produktionen och stoppa det höga uttaget av beordrad övertid, förutom vid oförutsedda händelser, meddelade Volvo.

Men facket höll inte med ledningen och protesterade mot neddragningen. Och nu vittnar de anställda om att oron var befogad.

– Det är en ganska stor uppgivenhet bland de flesta. Man blir otroligt sliten och trött, säger Hedvig Näslund.

Hennes kollega Jenny Viklund håller med.

– Vi kan slita som djur på veckorna men det spelar ingen roll, det blir övertid ändå.

Liten ledig tid

Övertiden läggs oftast som dag- eller kvällspass på söndagarna. Det ger lite tid att vila upp sig och den lediga lördagen ägnas oftast åt att förbereda inför kommande arbetsvecka.

– Eventuellt träffar man någon kompis på dagen om man orkar. Annars brukar jag planera matlådor, fara och handla, tvätta och städa. Och börjar jag 05.48 på söndagen måste jag kliva upp fyra på morgonen.

– Jag med, säger Hedvig.

Kommunikationschefens svar

Volvo lastvagnars kommunikationschef Elisabeth Lundell vid fabriken i Umeå kommenterar de anställdas bild av en ohållbar arbetssituation så här:

”Vi är en global leverantör, från Umeå skickas både hytter och packsatser med material till hela världen. Vi anpassar oss ständigt efter marknadsutvecklingen globalt, och anpassar vår produktionstakt regelbundet”.

Följ ämnen i artikeln