"Jag hoppades att det var ett skämt"

TT

Publicerad 2024-07-14 09.36

Personer i publiken reagerar när Secret service omgärdar Donald Trump efter skotten vid kampanjmötet.

Tumultartade scener utspelade sig efter skottlossningen under Trumps kampanjmöte, enligt ögonvittnen.

– Det var helt plötsligt bara kaos, säger ett vittne.

Trumpsupportern Blake Marnell berättar för The Guardian att han satt på främre raden tillsammans med några vänner och lyssnade till Donald Trumps tal, när han plötsligen hörde ljudet av skott, men inte förstod vad det var.

– Jag hoppades att det var ett skämt, att det var ett dåligt skämt, säger Marnell till tidningen.

Han berättar att Trump i stort sett “tacklades” till marken av Secret service och att han därefter hörde livvakterna diskutera hur de skulle förflytta Trump och gjorde en nedräkning innan de följde presidentkandidaten ner från scenen.

Även den republikanske politikern Dave McCormick vittnar för CNN om hur han satt på främre raden och hörde en serie skott, runt sju eller åtta stycken.

– Det var helt plötsligt bara kaos. Secret service täckte omedelbart (ex-)presidenten, hoppade ovanpå honom och folkmassan böjde sig omedelbart till marken, säger han till CNN.

McCormick berättar att han såg över axeln att en person i publiken träffats av skotten. Han såg även hur personer kring den skadade försökte att att ge första hjälpen eftersom det tog flera minuter för sjukvårdspersonalen att ta sig fram genom den täta folkmassan.

Ytterligare en republikansk politiker, Dan Mauser, vittnar för CNN om den kaotiska stämningen efter skotten.

”Många människor var panikslagna, säger Meuser som berättar att många lugnade sig och satte sig ner igen när Trump reste sig vid podiet och sträckte upp ena näven.