WHO: 35 miljoner barn saknar skydd mot mässling

Sara Assarsson/TT

Publicerad 2024-07-15 03.02

Ett spädbarn i Harare, Zimbabwe, får en dos mässlingsvaccin. Arkivbild.

Närmare 35 miljoner barn världen över saknar fullgott skydd mot mässlingen, enligt WHO. Endast fyra av fem barn får den första dosen mässlingsvaccin – långt under den täckning som krävs för att förhindra utbrott.

– Mässlingsutbrott är som kanariefågeln i en kolgruva och visar vilka luckor som finns i vaccineringsprogrammen, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Fler än hundra länder har drabbats av mässlingsutbrott sedan 2019. Att relativt få barn vaccineras är den främsta orsaken till att sjukdomen bryter ut, skriver WHO i ett pressmeddelande.

Det krävs en vaccintäckning på 95 procent för att förhindra utbrott av den mycket smittsamma sjukdomen. Men i länder där tre fjärdedelar av världens alla barn lever, vaccineras knappt 80 procent. Mer än hälften av de ovaccinerade barnen bor i konfliktdrabbade områden eller länder med bristande tillgång till sjukvård.

Många barn saknar också skydd mot difteri, stelkramp och kikhosta, skriver WHO.

– Det här är ett problem som går att lösa. Mässlingsvaccin är billigt och kan distribueras även till svårtillgängliga platser. WHO kommer att hjälpa länderna att täppa till klyftorna och skydda de mest utsatta barnen så snabbt som möjligt, säger Ghebreyesus.