Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Georgien klubbar hård hbtqi-lag – äktenskap hävs

TT-AFP

Publicerad 2024-09-17

Georgiska ytterhögerpartier och deras anhängare under en protest i samband med prideveckan i Tbilisi 2022.

Georgiens styrande parti har i en tredje och slutgiltig omröstning antagit en lag som kraftigt inskränker hbtqi-personers rättigheter.

Enligt regeringen i Tbilisi ska lagen skydda ”familjevärderingar” och beskydda minderåriga mot vad de kallar hbtqi-propaganda.

Lagtextens formulering har kritiserats av människorättsorganisationer för att i praktiken likställa homosexualitet med incest. EU har tidigare slagit fast att ett antagande av lagen kommer att påverka Georgiens chanser till ett framtida medlemskap i unionen.

I och med tisdagens omröstning förbjuds könsbekräftande vård i landet. Homosexuella och transpersoner förbjuds även att adoptera och samkönade georgier som gift sig utomlands får sina äktenskap ogiltigförklarade i hemlandet.

Lagen ger dessutom myndigheterna juridisk rätt att förbjuda bland annat prideevenemang och regnbågsflaggor.

Styrande Georgisk dröm har de senaste åren anklagats för att alltmer vända Europa ryggen och i stället närma sig Ryssland. Ryssland antog en liknande hbtqi-lag för mer än ett decennium sedan och förbjöd då ”främjandet av icke-traditionella relationer till barn”.

Antagandet av den georgiska lagen antas spä på motsättningarna inför landets parlamentsval i oktober.