Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Få män vaccinerade mot HPV – för dyrt

Marcus Lindström/TT

Publicerad 2024-06-26

Vaccin mot HPV. Arkivbild.

Trots att humant papillomvirus kan leda till både cancer och könssjukdomar är bara en tiondel av alla yngre män vaccinerade mot viruset.

Det visar en undersökning från RFSL Ungdom – som vill se krafttag från regeringen.

Humant papillomvirus (HPV) är känt för att kunna leda till cellförändringar och livmoderhalscancer hos kvinnor. Sedan 2010 erbjuds alla flickor i mellanstadieåldern gratis vaccin.

Men viruset riskerar att även göra män sjuka och kan orsaka så väl kondylom som flera typer av cancer. Trots riskerna uppger dock bara en av tio män mellan 18 och 27 år att de vaccinerat sig, enligt en undersökning som RFSL Ungdom låtit genomföra.

Många villiga att ta vaccin

Runt 80 procent av de ovaccinerade männen anser sig vara villiga att ta vaccin – om det vore gratis. Elias Fjellander, förbundsordförande vid RFSL Ungdom, känner igen den bild som undersökningen ger.

– Om man som tjej missat vaccinet i skolan av någon anledning, så går det ofta att få det gratis som vuxen. Så är det inte som kille, säger han.

– Att ta vaccinet kostar tusentals kronor. Vilken ungdom har råd med det?

Vaccinering mot HPV rekommenderas i huvudsak till personer under 27 år. Enligt RFSL Ungdom har flera regioner ställt sig positiva till utökad kostnadsfri vaccinering, under förutsättning att staten delfinansierar.

Att erbjuda gratis vaccin till unga vuxna män skulle enligt Folkhälsomyndigheten sammanlagt kunna kosta upp till drygt 1,1 miljarder kronor.

– Det är mycket pengar, det kan man inte sticka under stol med. Men HPV-relaterade sjukdomar får också hälsoekonomiska konsekvenser, bland annat i form av cancervård och produktionsbortfall, säger Fjellander.

– Det är ingen som inte håller med om att det här är viktigt, men svårigheterna ligger i att regeringen inte prioriterat det här i statsbudgeten.

”Totalt svek”

Från och med 2020 började HPV-vaccin erbjudas även till pojkar i mellanstadieåldern, vilket på sikt väntas öka vaccinationsgraden bland män. Fjellander betonar vikten av att påskynda processen.

– De som erbjuds vaccin i skolan vaccinerar sig i hög utsträckning. Men för de som inte erbjudits, och är i en ålder där vaccinen fortfarande är effektiva, blir det ett totalt svek, säger han.

Följ ämnen i artikeln