Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Kristersson KU-anmäls för strömming-uttalande

Johanna Ekström/TT

Publicerad 2024-06-18

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) och statsminister Ulf Kristersson (M) på pressträffen där regeringens proposition för en levande havsmiljö presenterades. Arkivbild.

Miljöpartiet KU-anmäler statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för uttalanden om trålningsförbud i Östersjön.

Skälet till anmälan är en pressträff som de båda ministrarna höll strax innan EU-valet som bland annat handlade om hur den svenska strömmingen ska räddas.

Regeringen meddelade då att trålgränsen längs hela Östersjökusten ska flyttas ut, från dagens fyra sjömil till tolv sjömil, och att bottentrålning i skyddade havsområden ska förbjudas.

Men enligt Miljöpartiet saknas skarpa förslag i den havsmiljöproposition som regeringens sedan lade fram.

MP är också kritisk till att själva propositionen inte offentliggjordes i samband med pressträffen, utan först ett drygt dygn senare.

Språkröret Amanda Lind skriver i en kommentar till TT att utspelet gav ”omfattande positiv medierapportering” i både Sverige och Europa.

”När vi äntligen får tillgång till texten kan vi se att varken utflyttad trålgräns eller förbud mot bottentrålning finns med”, skriver hon och fortsätter:

”Tyvärr ser vi ett mönster där Tidöregeringen hävdar en sak i klimat- och miljöfrågorna och sedan gör något helt annat”.

Följ ämnen i artikeln