Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Fransk vinstad vill begränsa kryssningstrafik

TT

Publicerad 2024-08-23

Ett kryssningsfartyg utanför Marseille, vid Frankrikes andra kust, mot Medelhavet. Arkivbild.

Vinet lockar turister till den franska regionen Bordeaux och dess huvudstad. Men nu vill borgmästaren Pierre Hurmic helt förbjuda kryssningsfartyg från att lägga till i stadskärnan, rapporterar Euronews.

Antalet kryssningsfartyg som lägger till i centralt belägna Port de la Lune har blivit dubbelt så många det senaste årtiondet. Myndigheterna har tidigare begränsat det tillåtna antalet men nu hoppas alltså Pierre Hurmic på ett totalförbud.

Stora delar av stadskärnan finns med Unescos världsarvslista och boende har klagat på att turistfartygen smutsar ner och förstör den vackra stadsbilden. Myndigheterna i Bordeaux vill nu att fartygen ska förtöjas längre norrut, längre bort från de kulturminnesmärkta platserna i centrum.

Kryssningspassagerarna genererar stora inkomster, vilket gör sådana förslag att flytta fartygen bort från centrum kontroversiella – liksom vid tidigare liknande debatter i världsstäder som Hongkong och Venedig. Företrädare för Bordeaux handelskammare har varnat för att det kan få negativa konsekvenserna för affärerna.