Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Disneyarvingen: Biden måste hoppa av

TT

Publicerad 2024-07-05

Disneyarvingen Abigail Disney, som donerat stora summor till Demokraterna, vill se en annan presidentkandidat än Biden i höstens val. Arkivbild.

Fler viktiga bidragsgivare hotar att dra in sitt stöd för Demokraterna om inte Joe Biden blir ersatt som partiets kandidat inför presidentvalet i november.

– Om Biden inte kliver åt sidan kommer Demokraterna att förlora, säger Abigail Disney, arvinge till Disney-förmögenheten, som donerat stora summor till partiet.

Dotterdottern till Roy O Disney, medgrundare till Disneyimperiet, skräder inte orden när hon meddelar sitt beslut att inte längre stödja Demokraterna.

– Det här är realism, inte respektlöshet. Biden är en bra man som har tjänat sitt land beundransvärt, men insatserna är alldeles för höga, säger Abigail Disney till CNBC.

Stoppar alla bidrag

Hon tillägger att hon är ”absolut säker” på att Demokraterna kommer att förlora om inte Biden byts ut som partiets presidentkandidat inför höstens val, och nämner vicepresident Kamala Harris som en möjlig ersättare.

– Jag kommer att stoppa alla bidrag till partiet tills de ersätter Biden.

Även entreprenören och filantropen Gideon Stein meddelar att han pausar planerade bidrag på 3,5 miljoner dollar som skulle ha gått till ideella och politiska organisationer inför presidentvalet.

Biden: Ska ingenstans

Pressen på Biden har ökat efter den katastrofala debattinsatsen mot Trump förra veckan. Vissa ifrågasätter om Biden har kraften som krävs för ytterligare fyra år i Vita huset, andra stöttar honom och menar att det bara var en dålig kväll.

– Jag ska ingenstans, sade Biden själv vid en grillfest under amerikanska nationaldagsfirandet på torsdagskvällen.

Källor uppger för amerikanska medier att Biden i ett möte med demokratiska guvernörer på onsdagskvällen uppges ha medgett att han behöver få mer sömn samt att han skulle må bra av att begränsa aktiviteter efter klockan 20.

– Han gjorde det med ett leende på läpparna. Det var mer ett retoriskt grepp om att vara i form och utvilad, säger Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, som deltog på mötet.

”Hade dålig kväll”

Newsom, som har slutit upp bakom Biden efter den kritiserade debattinsatsen tidigare i veckan, tillade:

– Jag gillar när presidenter erkänner att de är människor.

För en lokalradio i Philadelphia medgav Biden att han ”hade en dålig kväll” och gjorde bort sig i debatten.

– Men 90 minuter på scenen raderar inte det jag har gjort under tre och ett halvt år, sade han i intervjun, som spelades in på onsdagen.