Skräcken på floden – 40 döda på färja
Publicerad 2021-12-25
Den överfulla färjan var nästan framme vid sin destination när någonting fattade eld i maskinrummet.
Under natten har minst 40 personer dött och runt 180 har skadats i en brand på en flod i södra Bangladesh.
– Han hoppade i floden. Jag vet inte vad som har hänt med mitt barnbarn, säger en kvinna som var ombord.
Färjan reste söderut efter floderna. Från Bangladesh huvudstad Dhaka mot Barguna.
Mitt under julnatten, mitt i floden Sugandha vaknade de runt 800 passagerarna på båten av totalt kaos.
En brand hade brutit ut i den tre våningar höga färjans maskinrum. Den spreds snabbt till resten av båten och flera personer uppges ha drunknat efter att de hoppat från båten, rapporterar AP.
En äldre kvinna som överlevde branden säger till lokala UNB att hon låg och sov på en matta på bottendäck när branden startade.
– Mitt nioåriga barnbarn, Nayeem, var med mig. Han hoppade i floden. Jag vet inte vad som har hänt med honom, säger kvinnan.
”Gav barnet till en man”
Många av passagerarna var på väg för att besöka familj och vänner över helgen, enligt lokala myndigheter.
En kvinna berättar för AFP att hon reste tillsammans med sin pappa, sin syster och systerns sex månader gamla bebis.
– När branden bröt ut så gav jag bebisen till en man. Han försökte rädda barnet. Men nu kan jag inte hitta dem, säger hon.
Många vårdas nu på sjukhus och myndigheterna uppskattar att dödstalen kommer att öka då många fått allvarliga brandskador.
Skyller på explosion
Vad som ligger bakom katastrofen råder det nu delade meningar om. En passagerare vittnar om att båten verkade ha motorproblem redan innan branden startade.
Färjans ägare Hum Jalala Sheikh menar däremot att branden inte berodde på några mekaniska problem.
Till lokala medier säger han i stället att det var en explosion på båtens andra våning. Explosionen ska ha startat en brand som därifrån spred sig till maskinrummet.
Nu ska händelsen utredas av en speciell kommitté. Samtidigt är det ovanligt att ägarna straffas efter färjeolyckor i landet.
Låg säkerhet
Färjeolyckor är dessvärre ett vanligt problem i Bangladesh. Olyckorna beror ofta på överfulla färjor och undermåligt underhåll.
Tusentals människor reser dagligen med färjor i dåligt skick, samtidigt är det inte ovanligt att färjorna sjunker i dåligt väder.
Trots att runt 30 procent av landets 170 miljoner invånare, dagligen pendlar via färjor så har regeringen inte prioriterat färjornas låga säkerhet som har sats i system, rapporterar BBC.
Ägarna av färjorna i Bangladesh är ofta politiskt inflytelserika. Samtidig som det framförallt är fattigare medborgare i landet som reser med färjor, rapporterar kanalen.