Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Talibanerna efter mötet: En väldigt bra resa

Publicerad 2022-01-25

Talibanerna Anas Haqqani och Amir Khan Muttaqi svarade på frågor under en paus i mötet i Oslo på måndagen.

Talibanernas utrikesminister Amir Khan Muttaqi sammanfattade mötet i Oslo med att det ”gick mycket bra” när samtalen avslutades på tisdagskvällen.

Inför tisdagens samtal sade en representant för Norges regering att den kommer att ställa ”mätbara krav” på Afghanistans nya regering.

Besöket – det första i Europa sedan talibanerna tog tillbaka makten i Afghanistan i mitten av augusti i fjol – inleddes i söndags med samtal mellan talibanerna och medlemmar av det afghanska civilsamhället. Följande dag höll de samtal med representanter för EU, USA, Storbritannien, Frankrike, Italien och värdlandet Norge. Tisdagens samtal involverade alla parter inklusive humanitära organisationer.

– Det var en väldigt bra resa. Sådana resor kommer att föra oss närmare världen, säger utrikesminister Amir Khan Muttaqi efter mötet.

”Göra sitt bästa”

Utrikesministern säger vidare att den afghanska talibanregeringen kommer att göra ”sitt bästa för att skydda Afghanistan från alla typer av problem, locka till sig mer hjälp, och söka lösningar på ekonomiska problem”.

Inför tisdagens samtal meddelade Norge att landet kommer att ställa ”mätbara krav” på talibanregeringen.

– Vi kommer att lägga fram mätbara krav som man kan följa upp, och se om de levererar, sade Arbeiderpartiets Henrik Thune.

– Det finns flera avgörande frågor som rör både minoriteter och kvinnors rättigheter. Vi har talat mycket om skolan, men det handlar också om rörelsefrihet, tillgång till vård och rätten att arbeta, sade Thune.

Hotas av svält

Norge har från flera håll fått kritik för att stå värd för mötet, medan bland annat Svenska Afghanistankommittén och Norska flyktingrådet anser att det är viktigt att ha en dialog med talibanerna för att ta landet ur den humanitära katastrof det befinner sig i.

FN uppskattar att över halva befolkningen i Afghanistan, runt 23 miljoner människor, hotas av svält.

Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt har betonat att mötet inte ska ses som ett erkännande talibanrörelsen.

Sverige fick ingen inbjudan till samtalen och har därför inte medverkat, enligt svenska UD.