Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Erdogan: Följer noga vad Sverige gör mot terror

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2023-07-21

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Ulf Kristersson skakar hand på Natos toppmöte i Vilnius. I mitten Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan ger fortsatt inget datum för när Sveriges Natoansökan kommer att godkännas.

Men det kommer att gynna Sverige att vidta konkreta åtgärder mot terrorism, säger han till turkiska medier.

På väg hem från en tre dagar lång resa till bland annat Saudiarabien träffar Erdogan turkiska journalister och får då frågor om Sveriges Natoansökan, skriver den regeringstrogna tidningen Daily Sabah.

Erdogan förväntar sig att Sverige ska uppfylla de ”löften och garantier” som getts till Turkiet för att den svenska Natoansökan ska ratificeras.

– Vi kommer att vidta åtgärder i enlighet med de åtgärder de tar, säger Erdogan enligt tidningen.

– Det kommer att gynna Sverige att vidta konkreta åtgärder för att bekämpa terrorism och utlämning av terrorister – de frågor som är känsliga för Turkiet.

Erdogan säger att Turkiet nu noga följer hur Sverige implementerar sina ”löften och garantier”.

På Natotoppmötet i Vilnius i förra veckan lovade Erdogan att skicka vidare den svenska ansökan till det turkiska parlamentet för godkännande ”så snart som möjligt”. Han har inte gett ett exakt datum för när beslutet ska fattas, men sade på en avslutande presskonferens på toppmötet att det kommer att ske när parlamentet öppnar igen efter sommaruppehållet, vilket är i oktober.

Den svenska regeringen hoppas dock på att parlamentet ska extrainkallas under sommaren, så att Sverige kan bli fullvärdig Natomedlem tidigare än så.

Av Natos medlemsländer är det bara Turkiet och Ungern som ännu inte ratificerat Sveriges ansökan.