Världens äldsta text om guden Oden hittad
Uppdaterad 2023-03-09 | Publicerad 2023-03-08
Forskare har lyckats visa att Oden var en omskriven gud redan i början av 400-talet. Upptäckten ändrar på historieskrivningen, eftersom tidigare belägg för den fornnordiska mytologin är 150 år yngre.
Det är danska Nationalmuseets runolog Lisbeth Imer som tillsammans med lingvisten Krister Vasshaus vid universitetet i Bergen gjort upptäckten. De har studerat den mycket svårtydda runinskriptionen på en brakteat – en guldmedaljong – och lyckats förstå dess innebörd.
Utmaningen var dels att kunna läsa den nästan bortnötta runskriften, dels att tolka de sammanskrivna orden i ett mer än 1 500 år gammalt språk.
”Helt fantastisk”
”Runskriften har varit den svåraste att tolka under mina 20 år som runolog på Nationalmuseum, men upptäckten är också helt fantastisk. Det är första gången i världshistorien som Odens namn nämns”, säger Lisbeth Imer i ett pressmeddelande.
Den nu näst äldsta inskriften med namnet Oden finns på ett spänne från tyska Nordenorf och är daterad till senare delen av 500-talet. Det danska hänget är från tidigt 400-tal.
Stor guldskatt
Guldhänget med Odens namn och flera andra smycken i guld hittades så sent som 2020 i Vindelev, strax utanför Jelling på Jylland. Guldskatterna vägde tillsammans mer än ett kilo och fyndet betraktades som sensationellt.
Nu har alltså forskarna presenterat sitt överraskande rön från denna skatt: krigsguden och dödsguden Oden, den högsta guden i fornnordisk religion, var omskriven tidigare än vad man trott.
”Den här typen av inskriptioner är extremt sällsynta. I bästa fall upptäcks en sådan vart 50:e år. Denna visar sig vara världshistoria, säger Krister Vasshus i pressmeddelandet från Nationalmuseet.
Vad inskriften säger? Oden nämns i meningen ”Han är Odens man” och syftar på medaljongens porträtt av en okänd kung eller storman. Mannen kan ha haft namnet Jaga eller Jagaz.
Dåtidens nya elit
Det danska fyndet är spännande även ur svensk synvinkel, säger Åsa Marnell, chef vid Historiska museet i Stockholm.
– Fynden är från folkvandringstiden, en politiskt turbulent tid då många nordbor deltog i krig på kontinenten. Vi ser också hur religionen förändras och att nya ledare tillskansar sig makt. Varför Oden blir så betydelsefull vet vi inte, men det är helt uppenbart att den nya eliten omger sig med guldhängen och andra föremål som på ett och annat sätt knyter an till kulten om Oden. Det nya är att man nu i Danmark hittat äldre sådana föremål. Vi kommer att följa forskarnas arbete med spänning, säger hon.
Flera liknande guldhängen som det danska finns också i Historiska museets samlingar. En av dem har en runinskription och är daterat till perioden 400–550. Men, det bevisligen allra äldsta föremålet med Oden i skrift finns alltså i Danmark.