Matkassen lovar jätteminskning av matsvinn – forskaren skeptisk
Publicerad 2023-01-01
Matkasseföretaget Hellofresh har gjort succé i svenska hushåll.
De marknadsför sig som ett betydligt mer klimatsmart alternativ än att handla i butiken.
Men experten är skeptisk.
– Det är inte alls säkert att det blir mindre matsvinn, säger hållbarhetsforskaren Fredrik Hedenus.
Den tyska matkassejätten Hellofresh grundades 2011 och är i dag ett av världens största matkassebolag.
I Sverige har de vuxit snabbt. Flera influencers med tiotusentals följare marknadsför matkassen i sina kanaler.
Företaget har en tydlig hållbarhetsprofil. Den som går på fliken ”hållbarhet” på deras hemsida får intrycket av att man gör klimatet en stor tjänst genom att köpa en matkasse i stället för att handla i affären.
”Mat hör hemma på tallriken, inte i soporna. Vi köper bara in de ingredienser du beställer och levererar dem i exakta mängder, vilket minskar matsvinnet med upp till 21% per måltid”, är ett av budskapen.
Påstår 25 procent mindre utsläpp
Företaget lyfter också fram sin korta leveranskedja.
”Delvis på grund av detta ger dina middagar från HelloFresh 25 % mindre CO2-utsläpp (på global nivå), jämfört med liknande måltider gjorda med ingredienser från mataffären”.
– Oj, det låter mycket, säger forskaren Fredrik Hedenus, biträdande professor i fysisk resursteori vid Chalmers tekniska högskola.
Vi låter honom läsa företagets hållbarhetsrapport.
Den påstådda ”25-procentseffekten” är till stor del baserad på företagets leveranser av nötköttsburgare, säger Fredrik Hedenus.
– De antar att man kastar mindre mat när man får deras leveranser av detta. De anser att deras sätt att leverera mat gör att man kastar mindre av det som släpper ut väldigt mycket.
Men det är inte alls säkert, menar han.
– Generellt är det också så att vi kastar ganska lite kött. Vi kastar inte så mycket av det som ger mest klimatavtryck. Frukt och grönt och bröd är mer vanligt som matsvinn.
Är det fel att de skriver att utsläppen blir 25 procent mindre?
– Man antar att det blir effekterna av att man skickar ut rätt mängd ingredienser. Men man kan inte vara säker på att det är så, det får man kliniskt titta på.
”Matsvinn ingen jättestor fråga”
Enligt honom är matsvinn dessutom bara en mycket liten del av människans klimatavtryck – tvärtemot vad man kanske tror.
– Det är mycket snack om det. Men ur klimatsynpunkt är det ingen jättestor fråga.
Matsvinn är, precis som transporter, återvinning, och plast saker det pratas väldigt mycket om, inte minst inom politiken, när det handlar om klimatpåverkan.
– Men egentligen är grundbudskapet väldigt enkelt: om du ska göra något annorlunda för att minska din klimatpåverkan, då ska du äta mer växtbaserat, säger Hedenus.