Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hantverkarna får låga betyg från läsarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2006-07-04

- Men de får den vara de snålt betalt för, invänder branschfolk

Läsarna har egna bittra erfarenheter av reparationer som utförts fel och blivit dyrare än vad som har avtalats.

Kanske har de ibland lurat sig själva genom att anlita fel sorts hantverkare? Så väljer åtminstone en del i hantverkaryrket att se det hela.

Signaturen "Lars" skriver: "Många privatkunder förstår inte vad det innebär att driva eget företag. Vilka kostnader som faktiskt finns. Anlita seriösa företag och se till att ha referenser. Får ni problem med svartjobb - skyll er själva!"

"Fisherman" har synpunkter på priset: "Vid fastpris så fuskar dom för att fort bli klara. Betalar man per timma så tar det av någon anledning alltid längre tid en först beräknat. Tro något annat och du blir blåst!"

"Det finns inga genvägar", skriver Tony Hallstensson:

"Privatkunder som vill renovera hemma måste inse att kvalitet kostar, de tror att det går att trolla ihop ett hus. Sen när de anlitar hantverkare från Östeuropa så går de helt miste om möjlighet till garantier och uppföljning, för att inte tala om skillanden i kvalitetstandard mellan Sverige och öst"

"Synd att hantverkare får ett dåligt rykte. Själv lägger jag golv. Har aldrig haft ett klagomål. Kanske beror det på att kommunikationen är bristfällig som det uppstår fel både här och där. Svenska byggutbildningen är det inget fel på i alla fall", skriver Ola Svensson, Kungsbacka.

Signaturen "snickare" har träffat på snåla kunder: Det "vimlar av privatpersoner som ska ha allt besvärliga till tusen och vill inte betala något, köper egna lågpris skitgrejor som man sen ska jobba med. Tacka vet jag att göra jobb åt företag med profesionella människor som beställer."

"Tanto" skyller på "Slöa byggjobbare": Varför skulle man anlita svenska byggjobbare? Dom kommer oftast för sent till jobbet bara för att upptäcka att "någonting" fattas, sedan iväg till byggshoppen och då åker dom ju helst allesammans och lite kafferaster och andra ledigheter däremellan...

Signaturen "egen" beskriver hantverkarens tuffa villkor: "Det finns massor av bra hantverkare, det finns massor av dåliga hantverkare, det finns bra kunder, det finns snåla kunder (fort, billigt). Hallå kvalitet? Skriv en offert med datum! Betala när arbetet är klart, inte före. Betala era fakturor i tid, hantverkaren måste också betala räkningar/skatt/moms."

"Steffe" har en lösning: "Sänk skatter och slipp svartjobbare. Där har ni svaret. Vissa svartjobbare e ok men bara om man känner personen. Skulle aldrig anlita svartfötter som jag inte känner till."

Ytterligare minst ett par hundra inlägg hittar du genom att klicka på länkarna intill.

Tänk på det här när du anlitar hantverkare

Björn Morian

Följ ämnen i artikeln