Algsoppa har blivit valsåpa
Uppdaterad 2013-11-21 | Publicerad 2006-07-11
Barnen tvingas stanna på stranden i stället för att dyka i Östersjön. Algsoppan har blivit en semesterplåga. Den är ett tecken på att havet mår dåligt, en varning om övergödning och utfiskning.
Fredrik Reinfeldt tonade ändå ned miljöfrågorna när han besökte Almedalen. Moderaterna ser inte miljön som en prioriterad fråga inför valet, förklarade han i en intervju med Dagens Nyheter.
Människans ansvar för algblomningen är oklart, fortsatte Reinfeldt. Ett häpnadsväckande uttalande av en statsministerkandidat. Det finns en omfattande kunskap om att övergödningen från jordbruk, avlopp och trafik ökar tillväxten av algerna.
Forskarna strider däremot om vilken betydelse som kväve respektive fosfor har för algblomningen. Moderatledaren tänkte kanske på denna debatt, men det är ändå märkligt att han är så dåligt påläst.
Det är inte förvånande att moderaterna vill hålla miljön borta från valdebatten så mycket det går. Partiet har fått förödande kritik, bland annat av Svenska naturskyddsföreningen (SNF). ”De har konsekvent agerat negativt för miljön”, enligt föreningens ordförande Mikael Karlsson.
Centern har få konkreta förslag
Partiets företagsvänliga kemikaliepolitik och hårda motstånd mot miljöskatter är två av SNF:s exempel. Moderaternas svaga agerande undergräver alliansens trovärdighet som regeringsbildare, enligt miljöorganisationen.
Centern försöker profilera sig som miljöpartiet inom den borgerliga alliansen. Maud Olofsson talade om klimat och algblomning i Almedalen, men hennes konkreta förslag var få.
Det behövs mer morot och mindre piska, menar Maud Olofsson. Tyvärr räcker det inte med morötter för att bli av med algblomningen och andra miljöproblem.
Farliga ämnen försvinner inte av sig själva. Därför är det viktigt med en sträng lagstiftning.
Miljöminister Lena Sommestad kom med ett välkommet besked i går när hon lovade ett förbud mot fosfat i tvättmedel. Det är ett av många steg som behövs för att minska algblomningen.
Det tar tid att bli av med giftalgerna men det går att få ett friskare hav. Kraven på jordbruk och trafik måste skärpas. Hårdare krav i alla länder runt Östersjön är nyckeln.
Polen bygger ut
Polen bygger ut avloppsreningen på grund av EU:s regler. Nästa steg måste vara att minska jordbrukets läckage av kväve och fosfor.
För att rädda Östersjön måste Sverige driva miljöfrågorna hårt inom EU. Hittills finns det inga tecken på att Reinfeldts allians tänker göra det. Tvärtom driver moderaterna i EU-parlamentet kampanjer mot skärpta miljökrav.
Algblomningen och klimatförändringarna försvinner inte för att man blundar. Miljön blir en valfråga, vare sig moderaterna vill det eller ej.
ME