Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Wikileaks släpper oredigerade dokument

Publicerad 2011-09-02

Fördöms av tidigare samarbetspartners

Wikileaks har i dag släppt 251 287 oredigerade telegram mellan amerikanska UD och de amerikanska ambassaderna i världen.

Läckan, cablegate, kritiseras av flera av Wikileaks tidigare samarbetspartners.

Wikileaks offentliggjorde på fredagen 251 287 dokument – oredigerade. Dokumenten är telegram mellan amerikanska UD och alla amerikanska ambassader i världen.

Dokumenten är varken lösenordsskyddade eller redigerade, och det går att söka bland dem med hjälp av en enkel sökfunktion.

Fördöms av samarbetspartners

Publiceringen av dokumenten fördöms av både människorättsorganisationer och Wikileaks tidigare samarbetspartners, the Guardian, New York Times, El Pais och Der Spiegel, som menar att Wikileaks genom att släppa materialet oredigerat försätter människor i fara när uppgiftslämnares och aktivisters identiteter inte är skyddade.

– Våra tidigare kontakter med Wikileaks var baserade på att vi bara skulle publicera telegram som hade gåtts igenom grundligt, med en gemensam redigering och godkännandeprocess. Vi kommer att fortsätta att försvara vårt tidigare publiceringssamarbete. Men vi kan inte försvara onödiga publiceringar av fullständiga uppgifter – vi är enade i fördömandet av det, skriver tidningarna i ett gemensamt uttalande.

Även organisationen Reportrar utan gränser fördömer publiceringen och menar att risken för att uppgiftslämnare utsätts för fara eller attackeras inte går att ignorera.

15 652 hemligstämplade dokument

De publicerad telegramen sträcker sig från 1966 fram till slutet av februari 2010 och innehåller konfidentiell kommunikation mellan amerikanska UD och 275 ambassader världen över.

15 652 av dokumenten är hemligstämplade.

Från Wikileaks sida menar de att dokumenten släpps efter att nyckeln till krypteringen av dokumenten har blivit publicerade i en bok som skrivits av en journalist på The Guardian och publicerats av tidningen. En anhängare av Wikileaks la samtidigt ut de krypterade dokumenten på nätet – vilket innebar att både krypteringsnyckel och dokument blev tillgängliga för vem som helst.

Från början var det tänkt att telegrammen skulle publiceras några i taget, efter att de redigerats – men efter att de börjat spridas alltmer via boken bestämde Wikileaks sig för att släppa alla telegram samtidigt. The Guardian försvarar sig genom att säga att de var övertygade om att krypteringsnyckeln var tillfällig och skulle bytas ut.

Wikileaks förbereder sig nu för att dra the Guardian och en privatpersonen inför rätta.