”Är bara början”

Publicerad 2011-05-02

Polisen fruktar för nya råa uppgörelser i maffiagängen

Xheladin Purava avrättades på öppen gata.

Nu fruktar Göteborg att mordet i lördags är starten på en ny våg av våldsamma uppgörelser.

Orsaken är ett maktvakuum bland stadens kriminella gäng.

– Det kommer att hända mycket mer framöver. Det här är bara början, säger en person med insyn i Göteborgs undre värld.

Det är sensommar 2008 och svenska medier har funnit ett nytt epitet till landets näst största stad.

”Gangsterstaden Göteborg”.

Det börjar med några skottlossningar, men snabbt talas det om ett omfattande gängkrig. Mord. Mordförsök. Bilbomber. Och hot. Konflikten står framför allt mellan förortsnätverket Gårdstensalliansen och Bandidos i ett revirkrig om narkotikahandel och rekrytering.

Nu har tre år gått.

”Ett spänt lugn”

Bengt-Olof Berggren, tidigare kammaråklagare, numera chef för Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet i Göteborg, beskriver tiden som förflutit som förhållandevis lugn. Konflikterna i Göteborgs undre värld har mestadels rört personliga uppgörelser. Få har synts eller uppmärksammats utåt.Men sedan ett par månader tillbaka har stämningen förändrats.

– Visst är vi oroliga för en ny våg av gänguppgörelser, det ska jag inte sticka under stol med. Det vilar ett spänt lugn över Göteborg just nu, inget gäng eller nätverk tycks ha full kontroll över situationen, säger Bengt-Olof Berggren.

Och kanske är det just därför oroligheterna blommat upp.

13 januari, två män hittades mördade i en lägenhet i stadsdelen Bergsjön. Enligt uppgift till Aftonbladet rörde det sig om en narkotikauppgörelse. En 25-årig man med gängkopplingar i Bergsjön greps och anhölls senare misstänkt för mordet.

23 januari, två personer sköts i stadsdelen Majorna. En av dem uppges vara en 26-årig ledargestalt inom Asir.

12 april, två män skottskadades vid Länsmansgården på Hisingen i Göteborg. Ingen person har gripits misstänkt för dådet.

22 april, skottlossning utbröt på Hisingen i Göteborg. Fyra personer fördes till sjukhus med allvarliga skador. Enligt uppgift till Aftonbladet var det en högt uppsatt person inom ett kriminellt nätverk som ville markera mot männen.

30 april, tidigt på lördags morgonen sköts en före detta medlem i Naserligan, Xheladin Purava, 42, till döds på öppen gata framför sin fru och dotter. Polisen har ännu inga spår efter mördaren.

”Folk blir krigare”

En person med god insyn i Göteborgs kriminella värld tror att våldsdåden kommer att öka framöver.

– Varje gång det blir sommar så händer det något i Göteborg. När solen skiner blir folk krigare. Det blir enklare att begå brott. När det är snö och halt lämnar du spår. Du slipper köra bil utan kan använda bättre fordon som skoter eller crossmotorcykel.

Polisen har sedan flera år punktmarkerat de mest etablerade nätverken.

Enligt Lasse Wierup, journalist och författare till två böcker om svensk maffia, har det gett effekt. Black Cobra, Brödraskapet Wolfpack och Asir har i dag inte alls samma ställning som tidigare.

– Hells Angels framstår som det stora undantaget och har, liksom i övriga landet, kunnat fortsätta att expandera relativt ostört, säger Wierup.

Drar vapen ibland

Att det ändå blir konflikter beror, enligt hans källor, på att den kriminella kakan i Göteborg inte är särskilt stor.

– Det är dock långt i från alla mord och mordförsök som rör affärer och pengar, i många fall är det i stället tuppfäktning och kränkt heder som ligger bakom. Många unga kriminella bär vapen på sig i självförsvar och ibland krävs det inte mycket för att de ska dra vapen, säger Wierup.

Utöver de större nätverken verkar även ett antal mindre, etniska kriminella nätverk, varav de albanska och kurdiska framstår som särskilt starka.

Även grupperingar med bas i olika bostadsområden har organiserat sig på senare år, bland annat i Gårdsten, Hisings-Backa och Bergsjön.

– Det är inte i första hand de mest kända, större, grupperingarna som är mest våldsamma.

Inom de etniska nätverken och lokala gängen finns en hel del våldskapital som ofta överträffar de mer etablerade grupperna.

Hamnen lockar

Historiskt sett har det funnits fler etablerade kriminella nätverk i Göteborg än i någon annan stad i Sverige, och inget tyder på att trenden håller på att vända.

– En förklaring är stans geografiska läge. Det är 30 mil till Oslo, 40 mil till Köpenhamn och inte alltför långt till Stockholm. Tittar du på andra ”gängtäta” städer i Europa som Liverpool, Marseille och Antwerpen, finns samma förutsättningar. Dessutom har Göteborg Sveriges största hamn.

Bengt-Olof Berggren berättar att ett tiotal gängmedlemmar varje år söker stöd av Kunskapscentret för att våga lämna och hoppa av.

– Vi gör allt vi kan för att underlätta för dem. Men det är svårt, verksamheten bygger på att de vill bort själva.

ANNONS