Kedjades fast och piskades

Uppdaterad 2015-04-24 | Publicerad 2011-06-01

HALMSTAD. 47-åringen misstänks ha kidnappat den 30-åriga kvinnan.

Han handfängslade henne, lade henne i bagageutrymmet på en bil – sedan förde han henne till ödehuset i Vrangelsro.

Där följde en utdragen sextortyr.

Hela historien om den nu misstänkte 47-åringen började när två amatörfotografer hittade en ”sextortyrkammare” i ett ödehus utanför Halmstad.

I morse väcktes åtalet mot  den 47-årige mannen som misstänks för ett fall av människorov och grov våldtäkt mot en 30-årig kvinna samt våldtäkt mot en 49-årig kvinna.

47-åringen kidnappade den 30-åriga kvinnan på en rastplats vid Björkäng utanför Varberg den 22 juli 2005. Han hotade henne till livet och höll henne frihetsberövad till dagen efter.

Lade henne i bagageluckan

Under den tiden utsatte han henne för upprepade sexövergrepp.

Först förde han henne till en lada i Falkenberg kommun där han hängde upp henne i kedjor, utan chans att komma loss.

Sedan lade han henne, handfängslad, i bagageutrymmet på en bil och förde henne vidare till källaren i ödehuset i Vrangelsro, norr om Halmstad.

Kvinnan hölls där hela tiden fastkedjad och hon piskades enligt åtalet. Efter våldtäkten släckte han lampan och lämnade henne i mörkret, ensam, fjättrad och naken i flera timmar.

Under det utdragna händelseförloppet bad hon honom flera gånger att sluta och släppa henne fri.

47-åringen åtalas även för ytterligare en våldtäkt på en 49-årig kvinna. Den inträffade någon gång i slutet av år 2006 i Falkenberg kommun.

De båda var till en början överens om sexuellt umgänge, men 47-åringen blev sedan våldsam.

Nekar till brott

47-åringens advokat Leif Silbersky säger att hans klient nekar till brott.

– Han medger att han varit på platsen men att allting har skett på frivillig basis. Han har inte gjort någonting som de båda kvinnorna inte accepterat, säger Silbersky.

Vad gäller att anmälningarna kommit så långt efter brottet ska ha skett ställer sig både han och hans klient frågande till.

– Det ska bli spännande att få en förklaring till det i rättssalen.

Upptäcktes av hobbyfotografer

Historien började rullas upp den 7 mars i år.

Två hobbyfotografer gjorde ett makabert fynd i ett ödehus i Vrangelsro, norr om Halmstad. I den mörka, fuktiga källaren fann de ett rum som i det närmaste såg ut som en sextortyrkammare.

På golvet låg en madrass. Över den fanns snaror med handklovar och spännen fästade i taket.

När polisen undersökte platsen hittade man även vuxenblöjor, flera sexleksaker och handfängsel. Allting sammantaget gjorde att man misstänkte att någon kunde ha hållits i källaren mot sin vilja.

Fånge i källaren

När bilderna från ödehuset publicerades i Aftonbladet kände en kvinna i 30-årsåldern igen sig.

Hon kontaktade polisen och berättade att hon för cirka fem år sedan hade hållits fången i flera dagar – i just den källaren.

Måndagen den 28 mars hämtades en 47-årig man från Halland till förhör hos polisen i Halmstad, samma man som i dag åtalas.

Finns teknisk bevisning

Han är känd av polisen sedan tidigare och har i en annons på en kontaktsida på internet efterlyst sexpartners till skräckhuset under rubriken: ”Undergivna slynor till min tortyrkällare, för stränga uppdrag utan möjlighet till nåd. Helst från Halland.”

Teknisk bevisning ska även binda honom till torpet.

47-åringen medger att han varit i torpet men nekar till brott. En liten sinnesundersökning visar att han kan lida av en psykisk störning – själv menar han att han påverkats av starka mediciner.

Rättegången är planerad att pågå i Halmstad tingsrätt den 13, 14 och 15 juni.

”Trodde vi skulle få fler napp”

I ödetorpet fann polisen spår som tydde på att sexkällaren kunde ha använts långt senare än 2005. Bland annat hittades juice- och läskflaskor med bäst före-datum som indikerar att någon varit där så sent som i januari i år.

  Men Lars Hamrén, chef vid Hallandspolisen, säger att inga fler kvinnor hört av sig till polisen och sagt att de hållits fången i sextortyrkammaren.

  – Det här har ju varit ute i media i hela Sverige så vi trodde att vi kunde få fler napp, men så har inte varit fallet. Sen kan det ju vara så att detta är belagt med så mycket skam att det känns värre att träda fram än att inte göra det, säger han.

”Aldrig sett något liknande”

  Polisen har även funnit mer material som tyder på aktivitet i torpet men inget som har kunnat binda någon specifik gärningsman eller offer till platsen.

  – Nej, då hade det funnits med i åtalet, säger Hamrén.

Sexrummet väckte starka känslor bland poliserna som undersökte den makabra källaren.

– Jag har aldrig sett något liknande under min poliskarriär, säger Hamrén.

Sekretessbeläggs

Åklagare Lena Lithners begäran att förundersökningsprotokollet i målet sekretessbeläggs, bifalls av Halmstads tingsrätt. Flera medier hade begärt att få ta del av förundersökningen, men begäran avslogs av tingsrätten eftersom protokollet "innehåller integritetskänsliga uppgifter om enskildas personliga förhållanden".

Följ ämnen i artikeln