Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Du kan gå miste om flera tusen – varje år

Publicerad 2011-09-08

Få prutar på bolånet

Många svenskar kan gå miste om flera tusen kronor varje år.

Ny statistik från Sifo visar att bara en av fem prutar på bolånet – trots att de som gör det tjänar 1000-lappar varje år.

Att förhandla ned räntan på bolånet kan visa sig vara en riktigt god affär. De som tar ett bolån på två miljoner kronor och får ner räntan med cirka 0,44 procent får en rabatt på 8 800 kronor varje år, skriver TT.

En av fem prutar

Men trots att det finns goda möjligheter att spara pengar är det få svenskar som förhandlar med sin bank. Enligt Avanza, som beställt en Sifo-undersökning, är det bara en femtedel av svenskarna som prutar på bolånet när de köper bostad.

”Sprickande bostadsbubbla”

Samtidigt tror allt fler att bopriserna kommer att sjunka framöver. Enligt en undersökning från Skop är förväntningarna nere på en rekordlåg nivå.

– Börsras och ekonomisk oro förstärker den nedåtriktade trend som inleddes redan under försommaren. Nu accellererar fallet. Trenden är densamma i Stockholms län som i övriga landet. Den stora inflyttningen kan inte hålla emot de krafter som orsakar fallet i förväntningar. Frågan är om vi närmar oss en sprickande bostadsbubbla, säger Örjan Hultåker analytiker vid Skop till SVD.se.

Jonas Blomquist/Minimedia

Följ ämnen i artikeln