Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Oppositionen vill hålla Saleh borta

Publicerad 2011-06-05

Ser det som början på slutet

Början på slutet av terror-regimen i Jemen. Det är vad oppositionen hoppas på med Salehs frånvaro.

Men regimen hävdar att presidenten kommer att återvända till Jemen inom några dagar.

Jemens president Saleh fördes under lördagen till ett sjukhus i Saudiarabien för att få vård för de skador han fick vid fredagens granatattack.

På söndagen opererades han, och det uppges ha gått bra.

Har genomgått två operationer

– President Saleh har genomgått två lyckade operationer. Den första för att ta bort en bit granatsplitter från hans bröst, och den andra var en neurokirurgisk operation på hans hals, säger en saudisk talesman till Afp.

Enligt talesmannen återstår det kosmetiska ingrepp – och sedan väntas konvalescensen vara i två veckor innan Saleh kan återvända till Jemen.

”Början till slutet”

Om han släpps in. Oppositionen lovar att förhindra Salehs återkomst till landet.

– Vi kommer att uppbåda all vår styrka för att se till att han inte kommer tillbaka. Vi ser det här som början på slutet för hans terror-regim, säger oppositionens talesman Mohammed Qahtan till Afp.

Det möts från regeringens sida med ett uttalande som säger att president Saleh kommer att återvända inom några dagar.

Festandet avbröts av strider

Oppositionen jublade så fort lördagens uppgifter om att Saleh lämnat landet nådde dem. Glädjefester utbröt på flera håll i landet under lördagskvällen och söndagen.

Då slog säkerhetsstyrkorna till mot firande demonstranterna i Taizz och sköt ner folk på gatan. Minst fem från den regimkritiska sidan ska ha dödats och många fler skadats. Oppositionella klankrigare ska också ha besvarat elden. Minst fyra från regimstyrkorna har, enligt läkarens uppgifter, dödats och minst 20 skadades.