Narkolepsidrabbade ersätts – med 50 000

Uppdaterad 2011-10-08 | Publicerad 2011-10-07

Föräldrar kräver mer - pengarna räcker inte

David Andreassson, 7 år.

50 000 kronor för sveda och värk.

Det får de första barnen som insjuknat i narkolepsi efter vaccination mot svininfluensan.

David, 7, är ett av alla barn.

– Han har fått en livslång sjukdom och kommer behöva mer ersättning för att leva sitt liv, säger hans pappa Per-Magnus Andreasson.

Bara någon vecka efter att 7-årige David Andreasson i oktober 2009 vaccinerats mot svininfluensan märktes tydliga symptom. Han var trött och somnade plötsligt var han än befann sig.

– Sömnattackerna kom väldigt plötsligt. Han kunde somna när han åt och la ner pannan rakt ner i maten. Han somnade på massa ställen som man inte gör. Han var då 5 år, säger Per-Magnus Andreasson.

7 månader senare fick David sin diagnos narkolepsi, sömnsjuka. Det skulle dröja ytterligare fem månader innan han fick påbörja medicinering.

"Fick det bekräftat"

I går fick David Andreassons familj ett brev från Läkemedelsförsäkringen som betyder att David får ersättning för sveda och värk på 50 000 kronor.

– Vi fick bekräftat det alla föräldrar och familjer vetat länge att det är sprutan som är orsaken till narkolepsibarnen. Det är en lättnad, säger Per-Magnus Andreasson.

Läkemedelsverket har tidigare konstaterat att barn och unga löper fyra gånger större risk att få narkolepsi av svininfluensavaccinet.

David 1 av 118 barn

Hittills har 118 barn och unga anmält till Läkemedelsförsäkringen att de fått narkolepsi av vaccinet, Pandemrix, mellan 2009-2010. I går fick 12 familjer besked om att de skulle ersättas med 50 000 kronor.

Per-Magnus Andreasson berättar att det här är bara en del av en väldigt stor slutsumma som under årens lopp ska ersätta de drabbade barnen.

– Det här är ju bara sveda och värk. David kommer behöva mer. Troligtvis kan han aldrig kunna arbeta heltid. Läkemedelsförsäkringen måste fortsätta stötta honom i hans liv, säger Per-Magnus Andreasson.

Fick schablonbelopp

Det var Läkemedelsförsäkringen som bestämde ersättningsbeloppet. Vd:n Anders Öhlén förklarar hur man resonerat:

– Normalt sätts sveda och värk-ersättning för en akut sjukdomsperiod. I det här fallet har vi sett att det är väldigt svårt att göra individuella bedömningar. En del har fått snabb diagnos, men det har varit svårt att ställa in medicinering rätt, en del har fått vänta på diagnos och så vidare. Därför har vi beslutat ge ett schablonbelopp, jämförbar med ersättning vid förlamning av hela underkroppen eller vid total dövhet.

Har ni på något sätt räknat in att barnen som drabbats har uppmanats av staten att ta vaccinet som skadat dem?

– Nej vi följer svensk skadeståndsrätt. Vi måste av rättvise och säkerhetsskäl ha en metod att följa och inte särskilja vissa grupper, säger Anders Öhlén.

Vaccinet räddat liv

Enligt Smittskyddsinstitutet finns det både internationella och nationella studier som visar att vaccinet Pandemrix trots allt skyddade mot influensa.

– Vi tror att influensan hade ett mildare förlopp i Sverige än i andra länder för att vi hade vaccinationtäckning. Det är viktigt att vi lyfter fram även den delen, säger Katarina Widgren läkare på Smittskyddsinstitutet.

Per-Magnus Andreasson är kritisk till att han som förälder inte gavs ett val.

– Det var inte en fråga om man skulle vaccinera sitt barn. Vi skulle bara göra det, säger han.