Åklagaren om Sahlin: Klart det var extra känsligt
Uppdaterad 2016-05-06 | Publicerad 2016-05-05
För tre veckor sedan fick polisen uppgifterna om Mona Sahlins intyg till sin livvakt.
Åklagaren Mats Åhlund agerade blixtsnabbt – och nu utreds Sahlin och livvakten för osant intyg och missbruk av osant intyg.
– Det är klart det är extra känsligt när det rör sig om prominenta personer, säger Åhlund.
I går avslöjade Expressen att Mona Sahlin utreds för att ha skrivit ett osant intyg till sin medarbetare och tidigare livvakt.
Livvakten behövde intyget – där Sahlin skrev att han tjänade 120 000 kronor i månaden – för att kunna köpa en bostadsrätt på Solsidan i Saltsjöbaden.
I själva verket tjänar han 43 000 kronor från Regeringskansliet. I en intervju med Expressen hävdade Sahlin först att hon betalar honom mellanskillnaden ur egen ficka för att han ska sköta hennes säkerhet.
Expressen: Hur har du råd att betala en person så här mycket pengar? Det handlar ju om nästan 80 000 kronor i månaden?
– Är det knepigt att en person hjälper mig med säkerheten? Som av olika skäl har en hög lön? Och att mitt behov av det är högt? säger hon.
”Extra känsligt”
För drygt tre veckor sedan fick en polis på enheten för särskilda utredningar fram uppgifter om intyget. Polismannen ringde omedelbart upp Mats Åhlund, chef för särskilda åklagarkammaren.
– Jag fick en föredragning av de omständigheter som var kända, säger Mats Åhlund till Aftonbladet.
Åhlund skrev sedan en promemoria om att man kunde misstänka osant intyg och missbruk av osant intyg innan han utsåg åklagare Anders Jacobsson att leda förundersökningen.
Processen gick mycket snabbt.
– När en sådan misstanke uppkommer och det bottnar i en underrättelserapport är det viktigt att man handlar snabbt för att kunna säkra bevis.
– Det är klart att det är extra känsligt när det rör sig om prominenta personer. Men just därför är det viktigt att man handlägger det på samma sätt som man alltid gör, säger Mats Åhlund
Ingen delgiven misstanke
Förundersökningsledaren Anders Jacobsson är för tillfället på semester, och Åhlund har inte insyn i vilka utredningsåtgärder som har gjorts. Klart är att varken Sahlin eller hennes livvakt delgivits misstanke om brott.
– Det är så gången är. Först konstaterar man att man kan anta att det föreligger brott. Nästa steg är att ta reda på om någon person kan misstänkas för brott, säger Mats Åhlund.
Polisen har inte heller vidtagit några tvångsåtgärder, som exempelvis att hämta in personer till förhör eller att göra husrannsakan.