Hollande erbjuder Tyskland stöd
Uppdaterad 2016-07-25 | Publicerad 2016-07-23
Efter dådet i München säger den tyske förbundskanslerns stabschef Peter Altmeier att det inte går att skydda sig helt mot attacker.
Frankrikes president François Hollande kallar det en ”motbjudande terroristattack” och erbjuder Tyskland stöd.
Förbundskansler Angela Merkel kommer efter Münchenattacken att kalla in sitt säkerhetsråd under dagen.
– Vi är fast beslutna att göra allt vi kan för att terror och omänskligt våld inte ska ha någon chans i Tyskland, sade hennes närmaste man Peter Altmaier i går kväll enligt AFP.
Han sade att tysk underrättelsetjänst och andra myndigheter får allt stöd de behöver för att utreda attacken och att Tyskland har lyckats stoppa flera tidigare dåd, rapporterar Reuters.
Stöd från USA
Altmeier konstaterar samtidigt att ingen vill ha en övervakningsstat, vilket skulle krävas för att nå absolut säkerhet.
Tysklands president Joachim Gauck säger i sin tur att han är ”skräckslagen” över den ”blodtörstiga attacken”.
”Mina tankar är med alla offer och med dem som sörjer eller oroar sig för sina kära”, skriver Gauck i ett uttalande enligt AFP.
USA:s president Barack Obama sade att han blivit informerad om händelseförloppet och att han är beredd att ge Tyskland det stöd landet behöver.
”Motbjudande terroristattack”
Frankrikes president François Hollande säger nu under lördagen att dådet var en ”motbjudande terroristattack” som syftar till att ”väcka rädsla i Tyskland efter andra europeiska länder”. Det här var den tredje attacken mot civila i Europa på en vecka.
Nio personer dödades i dådet, innan gärningsmannen sköt sig själv. Polisen i München säger att motivet är oklart och att det är för tidigt att tala om en terroristattack.
”Tyskland kommer att stå emot, och kan räkna med Frankrikes vänskap och samarbete”, säger Hollande i ett uttalande och tillägger att han ska tala med Tysklands förbundskansler Angela Merkel under morgonen.
Svensk reaktion
Inrikesminister Anders Ygeman, som kommenterade saken från den svenska regeringens sida, reagerade också på dådet:
– Återigen drabbas Europa och Tyskland av det urskillningslösa våldet och tankarna går naturligtvis i första hand till de drabbade och deras familjer, sade Ygeman till TT, sent i går kväll.
Ygeman konstaterar att det blivit svårt att tala om säkra platser i demokratiska länder.
– Den tyska inrikesministern sade också att det inte finns någon demokrati som kan garantera säkerheten överallt och jämt.
Ygeman konstaterar också att många drar förhastade slutsatser om motiv och bakgrund.
– Det späder på oron och rädslan många känner. Men självklart kommer attacken att påverka den tyska och den bayerska samhällsdebatten.
Den svenska regeringen håller kontakt med den tyska och givetvis håller även polis och säkerhetstjänst i de båda länderna kontakt, enligt Ygeman.
– Men än så länge så är de kontakterna inte riktigt meningsfulla. Informationsutbytet blir riktigt intressant först när det finns spår säkrade och misstänkta gärningsmän att kontrollera, sade Anders Ygeman.
TT