Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Miljardsatsningen på välfärden kan redan vara borta

Publicerad 2016-09-11

Regeringen vill satsa tio miljarder kronor extra per år på välfärden.

Men enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) kommer pengarna att försvinna – för att täcka underskott i kommunernas budgetar. Detta avslöjar SVT Nyheter.

I april meddelande regeringen, efter en överenskommelse med Vänsterpartiet, att planen är att i höst föreslå investeringar om tio miljarder kronor per år för fler anställda i välfärden. Det är ett permanent resurstillskott för att skapa långsiktiga planeringsförutsättningar för kommuner och landsting.

Tillsammans med redan genomförda investeringar motsvarar regeringen och Vänsterpartiets ökade tillskott en möjlig ökning på över 30 000 fler jobb i välfärden.

Men nu verkar det inte bli så mycket pengar kvar till förbättringar i välfärden. Enligt SKL behövs pengarna för att täcka underskott i kommunernas budgetar, eftersom skatteintäkterna blir mindre än man tidigare trott, rapporterar SVT Nyheter.

Ökade kostnader

Dessutom anser SKL att kommunernas kostnader för vård, skola och omsorg kommer att öka kraftigt framöver – vilket kan kräva skattehöjningar på över två kronor per hundralapp.

SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog uppger för SVT Nyheter att det ännu inte finns någon uppdaterad prognos för kommunernas kostnadsökningar, men att det kommer att behövas 50 miljarder mer i statsbidrag under de närmaste åren. Annars måste kommunalskatten höjas eller välfärden skäras ner.

"Det blir lägre skatteintäkter"

Orsaken är att skatteintäkterna de kommande åren blir mindre än beräknat.

– Det blir lägre skatteintäkter än vi räknade med i prognosen i april. Det ser besvärligare ut de kommande åren, säger Annika Wallenskog till SVT Nyheter.

Hon tror inte att kommun- och landstingspolitikerna kommer att höja skatten, utan snarare nerskärningar.

– Det första är att man försöker leta efter besparingar. Kan vi minska kostnaderna? Kan vi effektivisera.