Fler hundar än män bär flytväst på sjön

Publicerad 2014-07-16

Det är vanligare att en hund har på sig en flytväst än att en man har det, enligt en ny undersökning.

De flesta män ser till att alla andra på båten har flytväst – utom dem själva.

En ny undersökning visar att fler hundar än män bär flytväst på sjön.

– Snälla, snälla alla män, börja använda flytväst. Din familj vill nog att du kommer hem från båtturen levande, säger Karin Brand, på Svenska Livräddningssällskapet.

Bara i juni drunknade 21 personer i Sverige. 19 av dem var män som kapsejsat med båt – och ingen hade någon flytväst på sig.

– Vi hade förmodligen kunnat rädda 70 procent av dem i fall de haft flytväst, säger Karin Brand, generalsekreterare på Svenska Livräddningssällskapet.

"Männen tror de kan simma bra"

En ny undersökning från Svenska Livräddningssällskapet visar att bara 45 procent av männen bär flytväst när de är på sjön under sommaren. Däremot när det gäller hundar så är siffran högre - 47,5 procent - och för kvinnor är siffran 55 procent.

I princip alla barn har flytväst på sjön.

– Det är väldigt märkligt. Jag tror det beror på att männen tycker sig vara bra simmare och att de kan hantera en olyckssituation på sjön. De tror att de klarar av så mycket mer än de faktiskt kan, säger Karin Brand.

Tänker på barnen och hunden

Enligt Brand visar siffrorna att det finns en omtanke för de som är mindre rustade att klara sig själva på sjön, barn och hundar, medan männen inte är lika rädda om sig själva.

– Man tror att man tänker på barnets säkerhet. Men vad är det för säkerhet om en förälder dör? De som inte har flytväst borde verkligen tänka på sina familjer. De vill nog att du kommer hem från båtturen levande.

Och enligt Karin Brand har du inte en chans om det vill sig illa på sjön – och du saknar en flytväst.

– Du blir chockad över att du överraskande faller över ombord. Den naturliga reaktionen är att du drar in ett andetag när du träffas av det kalla vattnet. Då får du vatten rakt ner i lungorna och du har inte en chans att komma upp om du inte har en väst som flyter upp dig.

Vädjan: Ta på dig flyväst

Svenska Livräddningsällskapet vädjar nu alla män att börja använda flytväst. Det finns hur många varianter som helst nu för tiden, och det är en väldigt billig livförsäkring.

– Snälla, snälla alla män använd flytväst för både er egen och er familjs skull. Det räcker inte med att bara barnen och hunden har flytväst. Tänk på  att det du lämnar efter dig när du drunknar är en flytande ensam hund och ett flytande ensamt barn, säger Karin Brand.

Fotnot: Undersökningen genomfördes vid Strömma kanal och Danvikstull under sommaren 2013. Sammanlagt observerades 1700 män, kvinnor, barn och hundar.