”Avskedsbreven är förfalskade”

Publicerad 2014-06-28

Pappan: "Jessica har inte skrivit lapparna"

Två år har gått sedan Jessica Sirén dog i Venezuela. Hennes pappa kämpar för att få rättvisa och vill att brottsutredningen tas om.

Nu kan Aftonbladet visa två mystiska "avskedsbrev".

– Jag vet vem mördaren är, säger Fredrik Book till Aftonbladet.

I februari 2012 reste 22-åriga Jessica Sirén till Venezuela för att studera statsvetenskap. I juni hittades hon död i staden Mérida.

Hennes pappa Fredrik Book, 47, kämpar för att bevisa att dödsfallet inte var självmord och för att få en misstänkt gärningsman inför rätta.

– Jag vet vem mördaren är till 99,9 procent. Vi ska se om vi kan dra det till en rättegång. Går det och bevisen inte håller har jag iallafall kommit så långt jag kan, säger Fredrik Book till Aftonbladet.

Fastän han inte kan prata spanska lyckades han rota fram obduktionsrapporten som bevisar att Jessica blivit mördad. Under tre månader i Venezuela har han samlat upp emot 400 sidor polisrapporter som han granskat med sin rådgivare.

Mystiska lapparna

En åklagare i Mérida har granskat polisutredningen och kommit fram till att många grova fel begåtts och han kräver bland annat en ny analys av de meddelanden som hittades på två handskrivna lappar i lägenheten.

– Jag såg direkt att det ­inte är hennes handstil och det känns som att det är översatt i Google, ­säger Fredrik Book.

Lapparna betraktades först som avskedsbrev men den granskande åklagaren fastslår i sin utredning att det inte går att bekräfta vem som skrivit dem.

Planen är att återvända till Venezuela i september för att tillsammans med en advokat försöka väcka liv i utredningen, som försvåras av att de 16 DNA-prover som togs har blivit förstörda.

”Borde anstränga sig mer”

Fredrik Book har länge varit kritisk mot Utrikesdepartementet som han tycker är ointresserade av att mordet på hans dotter klaras upp.

– Jag är lika ensam i dag som jag var dag ett, säger Fredrik Book. UD anser fortfarande att det är ett vanligt dödsfall och att det är en privat angelägenhet. Om inte Sverige bryr sig om sin medborgare, varför ska Venezuela göra det?, säger han.

Hasse Aro och Jenny Gourman Strid uppmärksammade förra året fallet i tv-programmet Efterlyst. De skrev också en debattartikel om hur "UD sviker svenskar utomlands".

– Jag kan tycka att myndigheternas hantering gränsar till rent ointresse, säger Hasse Aro till Aftonbladet.

Visst skickade UD ett mejl till myndigheterna i Venezuela. Men när inget hänt på två veckor efter beskedet om att Jessica hittats död fick Fredrik Book själv lyfta luren.

– Jag är inte förvånad. De hade inte gjort någonting så vi intervjuade folk på UD. De går "by the book", skickar ett mejl eller ett brev men får inga svar. De gör säkert inga formella fel men man kan tycka att de borde anstränga sig mer, säger Hasse Aro.

Aftonbladet har försökt nå svenska ambassaden i Bogotá som skött UD:s kontakt med myndigheterna i Venezuela. Vi har utan framgång sökt den departementssekreterare som Fredrik Book varit i kontakt med.

UD: "Inlett samarbete"

Från UD:s presstjänst är beskedet att det visst hänt saker under det senaste året.

– UD har initierat ett samarbete mellan svensk åklagare och de venezuelanska myndigheterna om ett internationellt rättshjälpsärende, säger Karin Nylund, redaktör på UD:s presstjänst.

Hon kan inte i detalj svara på vad det inneburit och hänvisar till internationella åklagarkammaren. Hon säger att UD flera gånger tryckt på för att skynda på utredningen.

– I det här fallet har UD och ambassaden, flera gånger, påtalat för venezuelanska myndigheter att det är viktigt att utredningen förs framåt enligt deras lagstiftning och att det här brottet lagförs.

Men Fredrik Book fick själv gräva fram polisrapporter och obduktionsprotokoll för att inget hände.

– Det är ett fall som vi jobbat väldigt mycket med. Det finns regler för hur man ska arbeta när det inträffar ett dödsfall utomlands, allt det har ambassaden gjort och påtalat för venezuelanska myndigheter om vårt intresse för att det ska redas ut.

Fredrik Book fick besked att UD ser dödsfallet som ett privat angelägenhet. Har ni ändrat er?

– Det finns regler för hur dödsfall utomlands ska hanteras och UD har arbetat utefter dessa, säger Karin Nylund.

Drömmer mardrömmar

Duggregnet faller och fåglar kvittrar i träden medan Fredrik Book torkar gravstenen med tröjärmen. Två år efter att han hämtade hem Jessica hemsöks han av mörka minnen.

– Varje kväll somnar jag med bilderna från bårhuset och mardrömmar om vad jag ska göra när jag får tag på honom. När rullgardinen åker upp ser jag samma bilder, säger han.

Han brukar sitta på en träbänk fem meter rakt framför Jessicas viloplats. Här hamnade han ofta vandrande under sorgtyngda nätter. På stenen står texten "Som en tornado som nu har mojnat".

– Jessica gjorde en tatuering på ryggen, en tornado. Där det står spanska "länge leve kampen i dag och i morgon". Den 4:e juli sitter den här, säger Fredrik Book och slår handflatan mot underarmen.

Han har alltid varit emot tatueringar. Men fyra dagar efter Jessicas död tatuerade han in hennes ansikte på sitt bröst.

Nu vill han inget annat än bli av med oron inne i bröstet.

– Jag vill bara få ro i min kropp. Jag vill gå till hennes grav och kunna säga att jag gjort allt jag kan, säger Fredrik Book.

Han säger att det kan bli aktuellt att utfästa en belöning till den som lämnar avgörande uppgifter i fallet.