Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Hon blir regeringens nya vapen mot våldet

Publicerad 2012-04-25

Nyamko Sabuni, Maria Larsson och Beatrice Ask presenterar Carin Götblad som nationell utredare gällande våld i nära relationer.

Avgående länspolismästare Carin Götblad är regeringens nya vapen i kampen mot våld i nära relationer. Hon kallar mordet i Landskrona " ett oacceptabelt misslyckande från samhället".
– Här kan ha funnits signaler som ska uppfattas tidigare, säger hon.

På en presskonferens i Rosenbad i förmiddags berättades att Carin Götblad blir "nationell samordnare mot våld i nära relationer". Målet är att myndigheter, kommuner, landsting och organisationer ska bli bättre, effektivare och mer långsiktiga i sitt arbete. 
 

Själv föredrar Carin Götblad det mindre slitna ordet "samplanering". 
– Så att det inte låter som bara prat utan handling, säger hon.
Den nya samordnaren ingår i regeringens stora satsning, en halv miljard kronor ska det få kosta att under mandatperioden bekämpa våldet som dödar och skadar framförallt kvinnor, och i förlängningen drabbar barnen. 
– För det är ett av de allvarligaste samhällsproblemen vi har, sa justitieminister Beatrice Ask.

Ska ordna hearings

Socialstyrelsen ska utreda hur fler förövare ska förmås söka hjälp, och vilka behandlingar som fungerar bäst. Socialtjänsten ska börja göra säkerhetsbedömningar när de kommer i kontakt med våldsutsatta, och även dokumentera insatserna. Även skolan behöver rutiner för hur de ska agera när de hör talas om barnmisshandel eller misstänker att ungdomar utsätts för psykiskt eller fysiskt våld med såkallade hedersmotiv.
 

Carin Götblad ska börja med att anordna en rad hearings för att få en bred kunskap. Inte bara partnervåld ingår i begreppet "nära relation", utan även barnmisshandel - och hedersrelaterat våld.
– Jag ser särskilt fram emot att ta tag i hedersrelaterat våld, säger Carin Götblad. 
 

Om mordet på 19-åringen i Landskrona säger hon:
– Det visar hur rätt den här satsningen är.  Det är hög tid att vi tar tag i frågan, och att vi blir modigare.
Hur menar du med "modigare"?
– Våga fråga till att börja med. Vi har haft svårt att hantera den här frågan för vi har varit rädda att fråga, rädda att kränka en annan människas kultur eller religion.