Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Linda Isacssons balkong: Lantisliv på tre kvadrat

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

"Jag skulle inte kunna bo i stan utan balkong"

PÅ PLATS I IN NYA OAS. ”Järnbänken tycker jag väldigt mycket om, men den blir ju kall, så något att sitta på vore fint,” spånade Linda. Lyxiga plädar och mjuka kuddar gör bänken till ett drömställe att slå sig ner på.

Drömmen: Böljande linfält och egna sockerdricksträd.

Verkligheten: 3,17 kvm balkong mot innergård.

När ”Bonde söker fru”-aktuella Linda Isacsson landar hemma i lägenheten mellan inspelningsvarven vill hon bara ut, ut, ut. Hem & Trädgård har hjälpt tv-stjärnan styla fram det mesta av balkongen.

Balkongen före.

Hon har precis sparkat av sig de åkerleriga gummistövlarna. När vi kliver in i programledarens ståtliga sekelskiftstrea mitt i trendigaste kvarteret i Vasastan har sex av åtta kärlekskranka bönder hunnit få Linda-besök. ”Och jag är redan kär i fyra av dem!”

I kväll, torsdag, sänds böndernas halmskimrande kontaktannonser i premiäravsnittet av ”Bonde söker fru”.

– De är heeelt underbara. Det här blir helt klart bästa säsongen! Ja, jag vet att jag tror det varje år – men i år slår vi brevrekord, säger Linda bombsäkert och visar oss genom köket ut på balkongen.

Bröllop i Toscana

– Lägenhetsfolk säger alltid ”antingen kakelugn eller balkong”. Nää – balkong säger jag! Jag skulle inte kunna bo i stan om jag inte kunde kliva ut i ett rum utan väggar med frisk luft, säger utomhusaktivisten Isacsson som helst av allt skulle vilja bo på en stor gård långt ute på landet bland blåa linfält. Tv-karriären kräver dock storstadsnärvaro. Så det fick bli balkong.

– Men vi tittar på hus, avslöjar hon, eftersom vi snart blir fyra…

Linda har en fulladdad kärlekssommar framför sig. I juni står hon själv brud. Tv-stjärnan gifter sig med sin Jacob på en rosmarindoftande gård i Toscana. Till hösten väntar paret sitt andra barn. Och efter det projekt drömhus:

– Drömmen är ju en trävilla med stor veranda och Astrid Lindgren-trädgård – stora gamla äppelträd och plommonträd med knotiga stammar, stenmur, vita grindar. Haha, du hör ju!

Men innan det ska hon pendla hela sommaren mellan böndernas gårdar och grödor, mäkla kärlek och sukta mylla. På hemmabasen är tre kvadrat balkong programledarens gröna fristad.

– Det känns jättelyxigt att få den fixad!

Och det är därför vi är här. Med vår eminenta stylist Elin Zetterlind Millerud. Uppdraget: en sommaroas för långfrukostar med korsord i solen och kvällsmys under stjärnorna.

Elin spinner loss på smidesräcket:

– Det är ursnyggt och måste plockas upp i stilen. Färgtemat är givet: gult och grönt, från den varmgula fasaden och de vackra, gröna balkongdörrarna - fräscha sommarfärger som tänder upp.

Slimmar smide

Lindas gamla teakmöbler byts mot nya, slimmade i smide. Massor av myskuddar och plädar i prunkande mönster mjukar upp och bonar in. På trallen rullar hon ut årets trendigaste matta, plastmattan, för loungig inne/ute-känsla.

– För mig är Linda väldigt mycket en på landet-tjej. Därför får hon extra mycket växter som ska ge en illusion av trädgård. Just gräs ger den där sköna lantkänslan, och att kunna hämta kryddor från egen jord. Så det ska vi fixa!

Finurliga Elin passar på att använda all välsmakande grönska som insynsskydd. En enkel spaljé och massor av små korgar att hänga på bygger en luftig örtagårdsvägg.

– När Linda sitter här i morgonsolen och äter frukost kommer det dofta av citrus, timjan, rosmarin och lavendel. På kvällen sen tänds alla solcellslamporna upp, lyktorna brinner och när luften blir svalare finns vackra plädar för Linda och Jacob att mysa under.

Som slutpiff får en sköldpadda av betong kika fram bland bladen.

– Klart det ska vara djurliv på balkongen! Det här känns Linda, säger Elin och rättar till en pippi just som Linda själv dyker upp i köket.

Provar myshörnan

– Men det ser ju helt fantastiskt ut! utbrister programledaren när hon kliver ut på sin splitter nystylade balkong. Hon snurrar två varv och tittar storögt från växtprakten till kuddmyset till alla solcellslamporna.

– Wow, vad läckert! Du har prickat in precis de färgerna jag själv skulle ha valt! Och bordet, att det sitter fast i räcket gör det ju att det känns betydligt mycket rymligare!

Hon kramar mattan med tårna och tar ett par djupa nästag i kryddbuskaget. Där hon får syn på gräset som vajar:

– Mmmm, massor av gräs. Jag älskar ju gräs – det påminner om landet! Jätte- jättefint.

– Visst är det! säger Elin.

–?Åh, måste prova myhörnan! säger Linda och makar sig in bland solkuddarna.

– Här kommer jag ju sitta! Och med alla växterna som skärmar av känns det verkligen som min lilla oas.

Styling: Elin Zetterlind Millerud

Text: Ulrika Lundberg

Foto: Mikael Gustavsen

Lindas oaser i Sommarsverige

VILHELMINA?… uppe i Lappland där familjen har lantställe precis vid sjön. En stor naturtomt med blåbär, brygga och bastu - och min dröm om hur ett sommarställe ska se ut.

PAMPAS MARINA?… vårt stammisställe. Att sitta på bryggan, äta gott och dricka vin när solen går ner på kvällarna tycker jag är underbart. Det känns verkligen inte som att man är i närheten av stan.

INGARÖ?… är otroligt fint. Vi paddlar kajak därute bland skärgårdsöarna, jag gillar ju bad och mysiga picknickställen, och där har vi hittat några riktiga favoritstränder där man får vara själv… Som jag inte avslöjar exakt vart det är. Min klippa är min klippa. Skärgården överhuvudtaget är underbar.

FALSTERBO… är vi mycket i eftersom Jacob kommer därifrån. Jag tycker jättemycket om Skåne. Där finns allt för sommaren, golf, stränder och mysiga rökerier.

Följ ämnen i artikeln