Varde ljus, varde Lucia

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-09

Luciafirandet på Skansen är anrikt. Tillställningen Sveriges Lucia har legat i träda i några år, men nu framträder hon återigen på Sollidenscenen.

Enligt traditionen vakade man in Lucia för att hålla sig ur vägen för allt övernaturligt som kom fram denna årets mörkaste natt. I dag plockar vi russinen ur kakan och vakar mest för att det är mysigt. Här finner du äkta Luciafirande i stan.

Lucia firas den 13 december och är en av markörerna för att julfirandet verkligen har börjat. Innan den gregorianska kalendern infördes på 1700-talet inföll Lucianatten på samma datum som Vintersolståndet. Detta var den mörkaste och farligate natten på året, då onda makter härjade utomhus. För att vara trygg skulle man stanna uppe och vaka, en tradition vi har tagit med oss till det moderna Luciafirandet. Enligt vår nutida kalender inträffar Lucianatten och Vintersolståndet inte längre på samma datum, vilket gör att Lucia inte längre är årets mörkaste natt. Detta till trots helgar vi fortfarande sedvänjan och hyllar solens återkomst genom Lucia, ett sicilianskt namn som betyder ”den ljusa” från latinets ”lux”. Hälsa ljuset åter (en dryg vecka för tidigt) med något av stans pampiga Luciafiranden.

Isabel Mohammar

Allt om Stockholm

2008-12-11

Lucia på Kungliga Operan

Låt Nackas musikklasser ge dig en överdådig sångupplevelse.

Lucia på Skansen

Luciafirandet på Skansen är anrikt. Tillställningen Sveriges Lucia har legat i träda i några år, men nu framträder hon återigen på Sollidenscenen.

Luciakväll på Nordiska Museet

I Nordiska museets storslagna byggnad blir upplevelsen total.

De hemlösas Luciatåg

Stockholms Stadsmission hjälper till att arrangera De hemlösas Luciatåg.

ANNONS