Miljardrazzia mot maffian

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-05

Lyxbilar, lantegendomar och hela företag i beslag i norra Italien

GRYNINGSRÄD MOT MAFFIAN. Polisen slog till i gryningen på en rad olika adresser i Kalabrien och norra Lombardiet. Beslagen inkluderar förutom bilar och andra lyxföremål också hela företag, lantegendomar och bostadsrätter.

Fastigheter, lyxbilar och hela företag – polisen la beslag på allt.

Gryningsräderna mot 'ndrangheta har låst över 1,4 miljarder kronor av maffians tillgångar.

Det kan jämföras med tillgångarna som räknas i hundratals miljarder.

Pasquale Condello på en gammal polisbild.

Tungt beväpnad polis slog till tidigt på tisdagsmorgonen morse mot en rad olika företag och privatpersoner i norra Italien.

Blodig familjefejd

Alla har anknytning till familjerna Nirta-Strangio and Skin-Vottari, bägge knutna till den ökända kalabriska maffian 'ndrangheta och i blodigt krig med varandra sedan början av 1990-talet.

Polisen la beslag på tillgångar motsvarande 150 miljoner euro – motsvarande närmare 1,4 miljarder kronor, främst i fastigheter och lantegendomar, lyxbilar, bostadsrätter och hela företag. Det kan jämföras med 'ndranghetans kokainhandel, som beräknas omsätta motsvarande 314 miljarder kronor på bara ett år.

Man hittade också en hemlig bunker under ett hus inne i Reggio Calabria. Huset användes av familjen till den efterlyste bossen Antonio Pelle, som varit försvunnen sedan 2000, och bunkern kunde öppnas och stängas med fjärrkontroll.

Sex mördade

Razzian är det senaste tillslaget efter blodbadet i Duisburg i Tyskland i augusti förra året. Då sköts sex personer sköts till döds utanför en restaurang som tillhörde en av familjerna, i kulmen på en mångårig en intern uppgörelse mellan familjerna. Efter morden i Duisburg har polisen gripit 30 personer.

Morden i Duisburg var i sin tur en hämnd för en attack vid julen 2006, då tre personer inklusive ett barn mördades i kriget om den lukrativa narkotikahandeln.

För två veckor sedan lyckades polisen också gripa den efterlyste 'ndrangheta-ledaren Pascuale Condello, som lyckats hålla sig undan polisen sedan 1987.

Condello var nummer två på listan över Italiens farligaste brottslingar och misstänks för över 100 mord.