Allt verkar handla om spelet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-26

Det är en märklig, nästan lite utomkroppslig upplevelse att följa amerikanska medier de här dagarna i Denver. All nyhetsförmedling handlar om det politiska spelet. Nästan ingenting om sakfrågorna.

Timme efter timme, dag efter dag fylls tv-kanalerna av rapporter om vem som har talat med vem, vad just den eller den handskakningen egentligen betyder och vilka som får och inte får tala på demokraternas konvent.

I förrgår ägnade CNN timmar åt en flaggförflyttning. Delegaterna från Delaware, hemstat för vice presidentkandidaten Joe Biden, fick en bättre plats i Pepsi Center, där konventet hålls. Reportrarna framställde det som en händelse av stor betydelse.

Idag tog Hillary Clinton en promenad bland delegaterna. Fox News fylldes av analyser av vilka hon hade talat med och vad det kunde tänkas betyda för hennes relation till Barack Obama.

Det går att förstå mediernas prioritering. Demokraternas konvent kan ha avgörande betydelse för utgången i presidentvalet i höst och därmed påverka amerikansk politik i åratal. Därmed spelar det en roll även för oss i Sverige. Våra liv berörs av lånekriser, arbetslöshet och krigsiver i USA.

Men hysterin kring dessa små detaljer, som inte har med sakfrågorna att göra, är svårare att förstå. Ytterst handlar det väl om en enda sak - tv-kanalerna har tid som ska fyllas med innehåll. Och om det då inte händer något av betydelse, får man koncentrera sig på struntprat.