Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Två journalister har förts bort i Syrien

Uppdaterad 2013-11-29 | Publicerad 2013-11-25

Den mångåriga Aftonbladetfotografen Niclas Hammarström och reportern Magnus Falkehed har förts bort i Syrien.

De var då på väg ut ur landet nära gränsen till Libanon.

– Vad vi vet var de oskadda när de sågs sist, säger Fredric Alm på bildbyrån Kontinent.

De två frilansjournalisterna som båda är i 45-årsåldern fördes bort när de skulle lämna landet, uppger UD. Händelsen inträffade vid 11-tiden på förmiddagen i lördags och de två journalisterna ska då ha färdats i bil när de stoppades av okända personer.

– Det vi känner till att är det är två svenska journalister som ska ha förts bort när de var på väg att resa ut ur Syrien.

Ambassaden i Damaskus arbetar utifrån konsulatet i Beirut med de här uppgifterna, säger Lena Tranberg, vid UD:s presstjänst.

Meriterade journalister

Magnus Falkehed arbetar som reporter och har Paris som bas. Han har tidigare gjort flera stora utrikesreportage för flera stora svenska tidningar. Niclas Hammarström är prisbelönt frilansfotograf som tidigare varit anställd på Aftonbladet och har arbetat i Syrien förut.

Niclas Hammarström är knuten till bildbyrån Kontinent men är inte i landet på deras uppdrag.

– Vi har inte skickat dem på något uppdrag, däremot har vi en överenskommelse om att vara kontakt bakåt om något skulle hända, säger Fredric Alm.

Han uppger att de två journalisterna fördes bort nära den syriska gränsen mot Libanon.

– Det finns inget som kan avgöra om de är gripna eller tillfångatagna. Det står helt öppet i dagsläget, säger Fredric Alm.

UD informerades om ärendet under gårdagen, men uppgifterna om händelsen är mycket knappa.

Komplicerad situation

Sveriges ambassadör i Syrien är stationerad i Beirut i Libanon och informerades om bortförandet i morse efter att anhöriga hört av sig till UD.

– De är gripna på något sätt eller kidnappade. Vi vet inte så mycket om vad som exakt har hänt, säger ambassadören Niklas Kebbon till Aftonbladet.

Han uppger att ambassaden tagit kontakter på "flera olika nivåer" med anledning av händelsen.

– Vi försöker framför allt skaffa information om vem som har tagit dem för att se om och hur vi kan göra något för dem och med vilka kanaler, säger Niklas Kebbon.

– Vi har slängt ut trådar åt alla möjliga kontakter i Syrien för att se om vi kan få reda på mer. Men läget just nu i Syrien är inte så lätt. Det är många olika grupper och miliser på marken.

Texten uppdateras