Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Så gömmer sig hjärnan bakom Lexbase

Publicerad 2014-01-30

26-åringen som beskrivs som den tekniska hjärnan bakom Lexbase håller sig undan.

Anhöriga vet inte var Jonas Häger finns någonstans.

Finansiärerna bakom sajten vill vara anonyma.

– Vi har sagt till dem att de måste svara om tjänstens innehåll, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof, som hyr ut serverplats åt Lexbase.

Lexbase lanserades i måndags som ett projekt för ökad demokrati. Med öppenhet som ledord uppmanade sajtens ansvariga människor att söka på sin granne, hantverkare, eller tilltänkta dejt för att få reda på om denne dömts för något.

– Vår vision är ett öppnare, tryggare och mer transparent samhälle, sa den förre talespersonen Pontus Ljunggren, 45.

Men hans affärskompanjon Jonas Häger, 26, har hållit sig ifrån rampljuset. Trots att han är vd, ansvarig utgivare, och har 95 procent av aktieinnehavet i Lexbase.

– Han är en databasprogrammeringskille. Det här är ett teknikdrivet projekt. Han är ganska ung. Därför kände han, med rätta, att rollen som talesperson inte var lämpad för honom. Därför hamnade rollen på mig, säger Pontus Ljunggren när Aftonbladet pratar med honom.

Ljunggren har hoppat av projektet efter att han utsattes för mordhot. Någon ny talesperson har inte utsetts.

Inte haft kontakt

I flera dagar har Aftonbladet sökt Jonas Häger. Presskontakten Sandra Kastås har lovat flera intervjuer som sedan inte blivit av.

Flera anhöriga uppger för Aftonbladet att de inte har haft kontakt med honom de senaste dagarna.

På den adress där han står skriven bor en kvinna som uppger att hon inte alls känner Jonas Häger.

Hon har mottagit hot och hängts ut som hans sambo.

Pontus Ljunggren uppgav igår att han kunde förmedla en kontakt.

– Jag kan förmedla att ni söker honom, men sen får han avgöra om han vill svara, säger Pontus Ljunggren.

Men från Jonas Häger är det fortfarande tyst.

Anonyma finansiärer

Han har tidigare haft företag tillsammans med människor som sedan dömts för grova brott. Pontus Ljunggren säger att de brotten inte har något med Jonas affärsverksamhet att göra. Det är människor som ”i privat sammanhang gjort något dumt”.

Aftonbladet har tidigare berättat att Lexbase begärt ut domar från Domstolsverket för över 800 000 kronor. Men vem som betalade för dem är oklart. Jonas Häger har nolltaxerat sedan 2007. Pontus Ljunggren säger att pengarna är inlånade till Lexbase från ”finansiärer som vill vara anonyma”.

Är du en finansiär?
– Nej, säger Pontus Ljunggren.
Vilka är de?
– Det är fler än en.

”Inget vi brukar göra”

Inte heller hos Justitiekanslern har man haft kontakt med Jonas Häger, trots att han är det enda kända namn som finns kvar bakom Lexbase. JK har i skrivande stund 38 ärenden om Lexbase, många av dem där människor anser att de utsatts för förtalsbrott av sajten.

– Vi har inte utrett vem som är ansvarig utgivare. Vi har inte pratat med någon sådan. Men det är inget vi brukar göra heller, säger Karin Ståhlbröst, föredragande vid Justitiekanslern.

Däremot uppger Bahnhof, som hyr ut serverplats åt Lexbase, att man har kontakt med ansvariga. Senast på torsdag förmiddag hade man ett avstämningsmöte efter att Bahnhof stängt ner Lexbase på grund av den osäkra tekniska lösningen sajten tycks ha, säger Jon Karlung, vd på Bahnhof, till Aftonbladet.

När du säger ansvariga, är det Jonas Häger du menar då?

– Vilka kontakter vi har med kunden, alltså exakt vilka vi pratar med, det är en sak mellan oss och dem.

Måste stå till svars

Jon Karlung säger att han bett ansvariga att svara på mediers frågor om tjänstens innehåll.

– Jag sa till dem att det är viktigt att de svarar på de frågor som finns om tjänstens innehåll. Det är ju egentligen ointressant vilken teknisk plattform de har eller inte har. De måste stå till svars för de frågor som alla har, säger han.

Senare under torsdagen bestämde sig Bahnhof för att säga upp kontraktet med Lexbase.

Nyhetsbyrån TT har varit i kontakt med samtliga tingsrätter i Sverige som skickat domar till Lexbase. Flertalet av domstolarna rapporterar att de slutat få förfrågningar från Lexbase och att de nu i stället kommer från ett annat företag, Vivalto, registrerat i Stockholm. Vivalto har precis som Lexbase Jonas Häger som ledamot i styrelsen.

Vivalto har också ett utgivningsbevis, sedan fredag den 13 september 2013.

Skrev på Twitter

I ett pressmeddelande som sägs vara utskickat av Lexbase stod det i går kväll följande om kontakter med omvärlden: ”Lexbase talesman liksom hans familj har mordhotats upprepade gånger vilket gjort att han avsagt sig ägarskap och talesmansuppdraget. Detta gör att Lexbase kommunikation med media och omvärld försvårats. Vi kan i dagsläget inte svara på frågor från media, eftersom all kraft går åt till att förbättra och utveckla sajten. Vi beklagar att vi inte kan vara tillgängliga.”

Det finns dock tid att twittra och skriva på Facebook. Under gårdagen kom flera inlägg på konton som sägs tillhöra Lexbase om hur många besökare sajten hade.

Vem som står bakom dessa konton är dock oklart.