Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Så dog William Petzäll

Publicerad 2012-10-24

William Petzäll blev 24 år.

William Petzäll dog av en överdos av läkemedlet Iktorivil.

Det visar en obduktionsrapport som Nyheter 24 tagit del av.

– Han hade betydligt mer spår av läkemedlet i kroppen än vad som är normalt, säger rättsläkaren Ulf Jonsson, som utfört obduktionen.

Den 1 september i år hittades den tidigare SD-politikern och riksdagsledamoten William Petzäll död i sin soffa.

Kvällen före skickade han ett sista sms till sin mentor: ”Jag har haft det väldigt jobbigt nu sista ­tiden."

Iktorivil

Petzäll, som blev 24 år gammal, hade länge kämpat mot sitt missbruk och talat öppet om sina drog­problem, överdoser och behandlingshem som han varit inlagd på.

Nu är obduktionen av honom klar och enligt den rapport som Nyheter 24 tagit del av dog han av en överdos av läkemedlet Iktorivil, en medicin som används mot olika typer av epilepsi med Klonazepam som aktiv substans.

Iktorivil kan även användas som lugnande medel.

Rättsläkaren Ulf Jonsson, som utfört obduktionen, säger till Nyheter24 att Petzäll hade betydligt högre dos i kroppen än vad som är normalt.

– Vid större doser påverkar det andningen och det var det han avled av. Man blir dåsig och somnar in utan att vakna igen, säger Jonsson.

"Hade inte behövt vara död i dag"

Nyligen lex Maria-anmäldes Petzälls död.

Orsaken är att Petzel vid upprepade tillfällen sökt akut vård utan att få hjälp.

I ett pressmeddelande skriver psykiatrin i Halland att det kan finnas ”ett direkt eller indirekt samband mellan fördröjd undersökning, given eller utebliven vård och behandling och dödsfallet”.

– Han hade inte behövt vara död i dag. Min enda tröst är att detta bidrar till att narkomanvården granskas och att hans död inte ska vara förgäves, sade Annika Petzäll, till HN tidigare i år.