De får Nobelpriset i fysik

Uppdaterad 2012-10-10 | Publicerad 2012-10-09

Exakta klockor och supersnabba datorer.

Det är vad Nobelpristagarna Serge Haroches och David J Winelands forskning kan ge oss – i framtiden.

– De kommer att vara snabbare än några datorer vi någonsin sett, säger professor Björn Jonsson vid Vetenskapsakademien.

I dag meddelade Kungliga Vetenskapsakademien att årets Nobelpris i fysik delas mellan fransmannen Serge Haroche, 68, och amerikanen David Wineland, 68.

De båda fysikerna belönas för att på varsitt håll uppfunnit och utvecklat metoder för att styra och mäta enskilda kvantpartiklar.

”Hundra gånger noggrannare”

Haroches och Winelands forskning har redan gett oss världens mest exakta klockor – och öppnat dörren för så kallade kvantdatorer.

– Den typen av klocka som Winelandgruppen tagit fram är 100 gånger noggrannare än cesiumklockan som är standard i dag, och jag tror att den kan bli standard relativt snart, säger Erik Karlsson, professor på institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet.

”Känns fantastiskt”

Under presskonferensen ringde Staffan Normark, städig sekreterare vid Vetenskapsakademien, upp Serge Haroche – som befann sig i Paris.

– Det känns fantastiskt, jag var ute och promenerade när fick reda på det. Jag blev så glad att jag var tvungen att sätta mig ner, säger pristagaren.

Inför dagens presentation var det många som trodde att britten Peter Higgs skulle få priset, och Serge Haroche erkände att priset kom som något av en chock.

– Det här trodde jag inte, inte i år i alla fall. Det finns många som förtjänar priset. Men visst såg jag mig själv som en kandidat, och jag är oerhört glad att jag får dela priset med David Wineland, säger Serge Haroche.

Kan revolutionera vår tillvaro

Enligt Kungliga Vetenskapsakademien kan de nya, supersnabba, kvantdatorerna komma att förändra vår tillvaro på samma sätt som den klassiska datorn gjorde under förra seklet.

Erik Karlsson menar dock att det är långt i från säkert att detta kommer att hända under vår livstid.

– De har testat att det går att tillverka sådana här datorer i princip, men det är långt ifrån säkert att de kommer att kunna produceras i större skala. Man behöver ju miljontals baskomponenter i en dator och de komponenterna har man inte utvecklat än, säger Erik Karlsson.

Men även om vi får vänta på superdatorerna tycker Erik Karlsson att Haroche och Wineland är väl värda sina priser.

– Det är de absolut. De har varit framstående inom det här området i över 20 års tid och har gjort finare och finare framsteg för varje år som går, säger Erik Karlsson.

ANNONS