Kattbajsparasit kan påverka ditt beteende

Publicerad 2012-12-08

Exempel på påverkan vid infektion: ökad riskbenägenhet, aggressivitet, psykiska sjukdomar

En parasit som finns i kattavföring kan orsaka infektioner som påverkar människans beteende.

Nu har svenska forskare löst en av gåtorna med ”kattsmitta”: hur parasiten tar sig till hjärnan.

– Cirka var femte person i Sverige bär på parasiten, säger Antonio Barragan, docent vid Karolinska Institutet.

Toxoplasmos, eller ”kattsmitta" kan under vissa omständigheter påverka människans beteende.

En lång rad studier har kopplat kattsmittan till psykiska sjukdomar, som schizofreni, depression och ångestsyndrom.

Den smittade kan till exempel bli mer riskbenägen, deprimerad, få ångest, bli aggressiv och extrovert.

För personer med nedsatt immunförsvar och för ofödda foster, som kan infekteras via sin mamma, kan toxoplasma innebära livsfara.

Parasiten finns i kattens avföring och när den hamnar i gnagarens hjärna gör den gnagaren mindre rädd för katten och även atttraherad av kattlukten. Poängen är att den på så sätt bli ett lättare byte för katten.

Men även människor smittas – cirka en tredje del av jordens befolkning bär på parasiten, enligt Antonio Barragan, docent vid Karolinska Institutet.

Han och hans team har, i samarbete med Uppsala universitet, forskat i vad som händer när parasiten kommer in i kroppen, det vill säga hur den tar sig vidare till hjärnan.

Parasiten invaderar immunceller

Resultatet visar att parasiten invaderar immunceller och tar kommando över dem.

– Och det är inte vilka celler som helst, utan dendritiska celler, som ska döda parasiter i vanliga fall, säger Antonio Barragan.

Parasiten får cellerna att röra sig i kroppen genom att producera substansen GABA.

– Då säger de till cellerna: nu vill jag till hjärnan, säger Antonio Barragan.

De svenska forskarna testade att ge medicinen mot GABA – och då kom parasiten inte in i hjärnan.

Men om parasiten når hjärnan, då går den i ide – och kan inte påverkas av antibiotika. Först när en infektion bryter ut, kan man behandla med antibiotika.

Märker man när man blivit smittad?

– Blir du smittad i dag, kommer du inom någon vecka att känna att du har lite influensa och är lite trött. Är du helt frisk i övrigt går det över efter en vecka. Men då har parasiten redan nått hjärnan, säger Antonio Barragan.

Har du katt?

– Nej, för att jag är kattallergiker. Men jag skulle inte vara rädd att ha katt på grund av det här. Dels för att man kan skydda sig och dels för att man kan smittas på många andra sätt.

”Skarpt läge för gravid”

De som ska vara extra försiktiga är personer med nedsatt immunförsvar, så som de som har transplanterade organ, personer som har HIV och gravida.

– För gravida är det skarpt läge. Det är därför vi säger att gravida inte ska byta sand i kattlådan, säger Antonio Barragan.

Om en gravid kvinna drabbas av infektionen kan hon få missfall eller så kan fostret bli skadat.

– Om man smittas under graviditet, kan det yttra sig på många sätt, till exempel att barn kan födas döva, blinda, retarderade eller med epilepsi. I Frankrike screenas alla gravida för toxoplasmos, i Sverige testar man bara riskgrupper och vid misstanke om infektion.

Hur skyddar man sig?

– Experter anser att det behövs bara mikroskopiska mängder för att bli smittad. Ett bra sätt att skydda sig är att tillaga köttet väl, för parasiten kan finnas där. Parasitens ägg finns i miljön, kossor, gris eller lamm kan smittas när de äter gräs. Och igen – gravida ska hållas sig borta från kattlådan och skippa råbiffen, säger Antonio Barragan.