Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Patrik Sjöberg: allas rätt att veta var dömda pedofiler bor

Publicerad 2012-12-13

Patrik Sjöberg.

Att skydda barn från att utnyttjas sexuellt är viktigare än brottslingars integritet.

Det menar höjdhopparen Patrik Sjöberg som nu kräver att grannar ska få information om en pedofil är bosatt i samma område.

– Med tanke på att majoriteten av alla pedofiler är återfallsförbrytare borde det vara en mänsklig rättighet. Det är rent bondförnuft, säger han.

Höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg har sedan hans bok ”Det du inte såg” debatterat sexuella övergrepp mot barn och föreläst om hur han själv utnyttjades sexuellt av sin styvfar och tränare Viljo Nousiainen.

Inför kvällens SVT Debatt kräver han att alla människor ska kunna ta reda på om en dömd person bor i området.

– Majoriteten av alla pedofiler är återfallsförbrytare. De kommer alltid tillbaka. Och kommer dit barnen finns, i lekparker, badhus och vid skolor och dagis. Jag är övertygad om att de allra flesta föräldrar skulle vilja veta om det bodde en pedofil i deras område, säger han.

Men om en dömd person avtjänat sitt straff?

– Har man förgripit sig på barn har man också försuttit sin chans att få leva ett normalt liv, anser jag. Då måste man leva med att vara övervakad.

Alternativet är, enligt Sjöberg, fler medborgargarden och att privatpersoner "tar saken i egna händer".

– Jag vet inte vad jag skulle ta mig till om min dotter blev utsatt... Men just nu verkar det som att politikerna prioriterar momsfusk och trängselskatter högre än barns säkerhet, säger han.

Hade ett sådant system kunnat rädda dig från de övergrepp du utsattes för?

– Nja, det vet jag inte. Men däremot hade många i området där han bodde klarat sig.

Men hur realistiskt är ditt krav?

– I dag är det ju närpolisens uppgift att ha extra koll på de här personerna, men det ger jag inte mycket för över huvud taget. Vem fan vet vem som är närpolis i området där man bor? Jag skulle gärna se att dömda pedofiler fick någon slags anmälningsplikt eller fotboja och totalt förbud mot att vistas i närheten av barn.

Delade ut pedofildom i brevlådor

I slutet av november ville en anonym person varna grannarna i en Örebrostadsdel att en boende i området dömts för grovt sexuellt utnyttjande av underårig. Domar från tingsrätt och hovrätt har kopierats upp och placerats i brevlådor med rubriken "Varning! Denna pedofil bor nära dig och dina barn!", rapporterade Nerikes Allehanda.

Men den här typen av uthängningar har ingen positiv effekt, enligt experter.

– Forskningen antyder att om förövare hängs ut och isoleras socialt så riskerar man att förmågan att avhålla sig från brott försämras, säger psykiatriprofessor Niklas Långström vid Kriminalvården till TT.

Risken för övergrepp kan öka

Den uthängda personen marginaliseras, aggressionerna ökar och förmågan att avhålla sig från brott försämras. Finns barn i familjen kan risken för övergrepp mot dem också öka, menar experterna.

– Jobbar man med det här är det inte jättesvårt att förstå att det fungerar på det här viset. Men det här är den känslomässigt värsta typen av brottslighet, den som folk reagerar starkast på, säger Björn Sellström vid Rikskriminalpolisens grupp mot sexövergrepp mot barn och barnpornografibrott.

Debatten sänds ikväll klockan 22.00 på SVT.