Regn och blåst i hela landet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-06

Men till helgen blir det solchans på många håll

Först kommer regn – och sen kommer sol.

Regn, friska vindar och rentav kuling.

Det är vad som väntar stora delar av Sverige det kommande dygnet.

Men efter regn kommer solsken.

En regnfront som just nu ligger över Norge väntas snabbt dra in västerifrån över Sverige det kommande dygnet.

– Det regnar en hel del i Norge men det blir inga extrema regnmängder i Sverige, eftersom ovädret har försvagats en hel del då. Det kanske handlar om 10 till 20 millimeter regn som kan falla på en del håll i Götaland och Svealand, säger Daniel Fredriksson som är meteorolog på Storm Geo till Aftonbladet.

Kuling vid kusten

Regnet börjar falla i kväll och i natt.

– Imorgon sträcker sig den här frontzonen igenom hela Sverige. Under dagen har den passerat Norrland, men den hänger kvar över de östra delarna och över Svealand. Till i morgon kväll är det bara fragment kvar av regnfronten.

Redan nu är det dessutom rätt så blåsigt, uppger Daniel Fredriksson.

– Det är allmänt friska vindar, hårda på sina håll i princip längs hela kuststräckan. Under det kommande dygnet kan man förvänta sig kuling längs kuststräckorna. I fjällen kan det bli blåsigt också, framför allt på Kalfjället.

Högtryck till helgen

Sedan växer det in ett högtryck över landet och de tidigare friska vindarna mojnar. Fredagsvädret väntas därför bli ganska behagligt med en hel del sol över landet, med undantag för fjällen där det blir regn och skurar.

– Det blir uppehåll på de flesta platser i landet under fredagen. Det kan uppstå någon lokal skur på något håll men i allmänhet blir det uppehåll, tortt och fint. Störst solchans har Norrland och Västkusten, medan det blir molnigt över Götaland och Svealand.

Helgen bjuder på ett liknande väderläge.

– Det blir hyfsat goda solchanser i Götaland och Svealand och en allmänt solig lördag på många håll. Men det blir kallt, mellan fem och tio grader. Kanske tio till tolv grader varmt i landets sydligaste delar, medan det kan bli runt nollan i fjällen.

Snö i fjällen

I Lapplandsfjällen kan man under söndagen vänta sig snöbyar i samband med att kall luft sveper ner över de norra delarna av landet. Övriga landet kan vänta sig liknande väder som lördagen erbjuder.

I början av nästa vecka blir det tidvis soligt i delar av landet, utom i fjällen där de största nederbördsmängderna väntas.

– Det blir ganska lugnt väder i nästa vecka, högtrycksdominerat och allmänt ganska torrt utom i fjällkedjan.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln