Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

BP: Nu suger vi upp oljan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-05-16

Det senaste försöket att stoppa oljeläckan i Mexikanska golfen ser ut att ha lyckats till viss del.

Oljebolaget BP meddelar att det rör man har kopplat på den trasiga ledningen på botten nu suger upp oljan till en tanker.

Det är den första framgången på närmare en månad sedan oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade och sjönk i slutet av april.

Sedan dess har hundratusentals liter råolja strömmat ut i vattnet varje dygn.

Tratten misslyckades

BP har tidigare försökt täppa till läckan med en jättelik kupol och en trattliknande konstruktion, men försöken har misslyckats.

De senaste dagarna har bolaget prövat en annan taktik som nu alltså ser ut att vara framgångsrik. De har kopplat ett smalt rör på den största av de trasiga ledningarna på botten. Genom röret suger de upp en del av oljan till en båt på ytan.

BP:s talesman Mark Proegler sade på söndagen till AP att röret suger upp det mesta av oljan från ledningen på botten, som står för uppskattningsvis 85 procent av all läckande råolja. Senare på kvällen meddelade andra representanter för BP det kommer ta flera dagar innan man vet exakt hur stor del av den läckande oljan som faktiskt sugs upp.

Skjuta in golfbollar

Försöket med röret har haft flera bakslag, det senaste när röret lossnade från botten på söndagsförmiddagen. Senare på kvällen meddelade BP att tekniker lyckats fästa det igen med hjälp av fjärrstyrda undervattensrobotar.

Ett försök att täppa till läckan för gott kommer att göras om ungefär en vecka. Då ska ingenjörerna trycka in tjock lera i den trasiga ventilen på botten. Därefter tänker de gjuta betong över hela läckan.

Om det inte fungerar planerar bolaget att skjuta in golfbollar och knutna rep i alla öppningar för att täppa till läckan, enligt AP.

Samtidigt varnar forskare för farorna med de enorma mängder råolja som under veckorna redan har spritts i vattnen omkring läckan. Den kletiga oljan riskerar att förgifta delar av vattenlivet med skador som varar i decennier, enligt forskarna.