Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Starmer uppvaktade europeiska ledare på slott

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-07-18

Frankrikes president Emmanuel Macron, till vänster, välkomnas av Storbritanniens premiärminister Keir Starmer inför mötet på Blenheim Palace utanför Oxford på torsdagen.

Storbritanniens nye premiärminister Keir Starmer lovade att återställa relationen med EU under ett toppmöte med en rad europeiskt ledare utanför Oxford.

Den utdragna brexitprocessen frestade på banden mellan London och kontinenten. Efter 14 år av konservativt styre har den nya Labour-regeringen som ett av sina mål att försöka lösa upp knutarna.

Starmer fick ett gyllene läge att påbörja den processen under torsdagens möte utanför Oxford, som hölls inom ramen för Europeiska politiska gemenskapen, EPC.

– Vi är förvissade om att ett nytt kapitel nu kan börja i relationen med Storbritannien, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel när han anlände till det pampiga slottet Blenheim Palace.

”Orubbligt” stöd för Ukraina

Starmer försäkrade å sin sida att Storbritannien kommer att bete sig som ”en vän och partner, redo att arbeta tillsammans med er” inför de närvarande stats- och regeringscheferna från ett 50-tal europeiska länder. Bland deltagarna fanns Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Frankrikes president Emmanuel Macron, Ukrainas Volodymyr Zelenskyj och även Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg.

På mötets agenda stod bland annat Ukraina, migration och energisäkerhet.

– Vår första uppgift här i dag är att bekräfta vårt orubbliga stöd för Ukraina, sade Starmer.

Oro kring USA

Mötet skedde också mot bakgrund av ökad oro för militäralliansen Natos framtid om Donald Trump blir omvald som USA:s president i november.

Flera politiker underströk behovet av att Europa tar egna steg för att garantera sin säkerhet.

– Europeiska länder måste stå på sina egna ben mer än någonsin, sade Nederländernas premiärminister Dick Schoof.

EPC skapades så sent som 2022 som ett sätt att regelbundet samla kontinentens ledare förutom Ryssland och Belarus, utan att det nödvändigtvis är i EU:s regi.

Tidigare toppmöten har hållits i Tjeckien, Moldavien och Spanien – senast i Granada i oktober i fjol.