Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Detta har hänt i norska kungaskandalen

TT-NTB

Publicerad 09.55

Skandalen kring den norska kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Høiby växer. Detta har hänt i historien hittills.

4 augusti: Efter ett larm om en våldshändelse under natten rycker polis ut till en adress i stadsdelen Frogner i centrala Oslo.

6 augusti: Kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Høiby anhålls, misstänkt för misshandel av en kvinna som han har en relation med. Mette-Marit ställer in sin resa till OS i Paris.

14 augusti: Marius Borg Høiby erkänner i ett uttalande till NRK att han utövat våld mot sin flickvän och vill ta ansvar för sina handlingar.

Han säger att han hade brukat alkohol och kokain vid tillfället och att han under ”en längre tid kämpat mot missbruk, något jag har fått behandling för tidigare”.

16 augusti: En tidigare flickvän anklagar i ett polisförhör Høiby för våld i nära relation.

21 augusti: Ytterligare en tidigare flickvän kommer med liknande anklagelser. Høiby ska ha utövat ”fysiskt och psykiskt våld” mot henne när de hade ett förhållande.

23 augusti: Høiby utreds nu även för att via telefon ha hotat en kvinna som han misstänks för att ha varit våldsam mot.

Enligt norska TV2 har han polisanmälts för stöld av en elsparkcykel.

3 september: Høiby åläggs besöksförbud mot den kvinna han misstänks ha misshandlat i augusti.

Hans namn tas bort från flera sidor på norska hovets hemsida.

11 september: Norska Se og Hør publicerar en läckt ljudupptagning av ett samtal mellan norsk polis och Borg Høiby från hösten 2023.

Där hörs en polis uppge att det finns ”fler” som är bekymrade över Høibys leverne, däribland hans kokainproblem och samröre med kriminella.

13 september: Polisen griper Borg Høiby i en stuga. Enligt hans advokat Øyvind Bratlien anklagas Borg Høiby för att ha kontaktat sin tidigare flickvän från ett dolt telefonnummer, vilket han nekar till.

14 september: Borg Høiby släpps. Polisen bekräftar att utredningen växer och att han nu även misstänks för brott mot ytterligare en person. Det ska röra sig om olaga hot. ”I nuläget finns fyra offer i fallet”, enligt polisen.

15 september: En av de kvinnor som Borg Høiby misstänks ha misshandlat har hotats efter att utredningen blev känd. Hon polisanmäler hoten, som hon inte anklagar Høiby för.

16 september: Marius Borg Høiby misstänks även ha mordhotat en annan man under ett telefonsamtal med en ex-flickvän som han misstänks för att ha misshandlat.

17 september: En man i 20-årsåldern grips av norsk polis för att ha hotat den kvinna som polisanmält att hon mottagit allvarliga hot.